Dit zijn servers met een enkele functie, die in minuten kunnen worden geïnstalleerd.

IBM en Dell hebben al dergelijke apparaten aangekondigd, die een aangepaste versie van het Windows 2000 besturingssysteem draaien.

Vorige maand introduceerde Microsoft Windows for Express Networks, een besturingssysteem voor zogenoemde single-purpose servers. Dit OS is gebaseerd op Windows NT Embedded 4.0. Dell en IBM zijn een stap verder gegaan dan NT, en gebruiken een speciale versie van 2000.

Volgens Ryan Waitt, Microsofts hoofdman voor server-appliances, maakt de verbeterde stabiliteit van Windows 2000 dit systeem beter geschikt als webserver.

Het besturingssysteem is speciaal voor de hardware van de appliance geoptimaliseerd, claimt Microsoft. De licentie staat overigens niet toe dat op de single-purpose server ook andere toepassingen draaien, zoals SQL Server. Jim Gargan, directeur strategie en productmarketing voor Netfinity bij IBM, zegt dat internetaanbieders en ASP's in toenemende mate vragen om Windows, deels omdat zij al NT gebruiken om Windowsapplicaties te kunnen aanbieden.

Het gebruik van Windows 2000 op een lichtgewicht server blijft duurder dan Linux. Dell's topmodel in dit segment, de PowerApp.web server met een 700 MHz Pentium III, kost 5298 dollar met Red Hat Linux 6.2 en Apache. De Windows 2000-uitvoering van hetzelfde apparaat kost 5698 dollar.