Het heeft een tijd geduurd, ruim drie jaar en zes betaversies, waarvan enkele naar honderdduizenden testers werden gestuurd. Ook herstructurering van het managementteam bij Microsoft droeg bij aan de vertraging. De software had eigenlijk begin dit jaar klaar moeten zijn.

Microsoft zet met Windows 2000 groots in op internet. De software vormt de fundering van Microsofts strategie om naast de desktopmarkt ook grote invloed te krijgen op de opbloeiende markt van netwerkcomputers. Officials van het softwarebedrijf verzekeren dat Windows 2000 op servers net zo stabiel is als Unix.

Win2k vormt het hart van Windows DNA 2000, een volledige serie applicaties voor internet en e-commerce. Het pakket omvat onder meer e-mailservers, krachtige database-applicaties en webservers. Windows DNA 2000 moet een geduchte concurrent worden voor bedrijven die e-commerce-applicaties maken, Sun bijvoorbeeld.

Sun-topman Scott McNeally maakt zich niet ongerust. Diverse malen verkondigde hij dat Win2k een grotere ramp zal zijn dan de millenniumbug, Y2k.

De prijzen van Windows 2000 zijn al bekend. Voor één gebruiker kost het pakket 149 dollar, de netwerkversie is geprijsd vanaf 599 dollar.

Analisten verwachten niet dat Windows 2000 direct een succes zal worden. Bedrijven die al andere versie van Windows gebruiken, moeten forse investeringen doen om de nieuwe editie te kunnen gebruiken. Het personeel moet opnieuw worden getraind en er zal nieuwe hardware aangeschaft moeten worden. (Zie nieuws van 5 november 1999.)

Enkele bedrijven die al mochten proeven aan Windows 2000 zijn tevreden. Barnes & Noble draait haar elektronische boekwinkel, bn.com, op een prerelease versie van Win2k. Geheel zonder problemen, aldus een woordvoerder tegen de Wall Street Journal.