Het door IDC verrichte onderzoek stelt dat de lage aanschafkosten van Linux niet opwegen tegen additionele kosten zoals onderhoud. Na vijf jaar zijn bedrijven die kiezen voor Windows 2000 als serversoftware zelfs voordeliger uit, zo berekende IDC in opdracht van Microsoft.

En dat is natuurlijk precies wat Microsoft graag wil horen. Recent lekte nog een interne notitie van topman Ballmer uit waarin hij aangaf dat Microsoft moet stoppen met het belachelijk maken van Linux. In plaats daarvan zou Microsoft zijn eigen kwaliteiten moeten benadrukken.

IDC ondervroeg meer dan honderd it-managers van grote Amerikaanse bedrijven over het totale bedrag dat zij kwijt zijn met Linux-systemen en Windows-systemen. Op het gebied van webhosting – waar Linux inderdaad veel voor wordt gebruikt – is Linux goedkoper dan Windows, aldus IDC.

Maar voor andere taken kunnen bedrijven beter vertrouwen op Windows 2000. IDC noemt hierbij zaken als netwerktaken, opslag, bestandsdelen, printen en veiligheid. Linux zou meer kosten omdat er meer beheerders nodig zijn om een Linux-systeem te onderhouden.

De onderzoekers hebben bijvoorbeeld berekend dat een netwerksysteem voor honderd gebruikers waarop Linux draait 13.263 dollar kost over een periode van vijf jaar. Bij Windows 2000 zou dat 11.787 zijn. Alleen bij webservers is Linux voordeliger: 30.600 tegenover 32.305 dollar.