Oorzaak van de koersdaling met 6 procent is een rapportage van de Gartner Group, een gerenommeerd onderzoeksbureau. Nadelig voor Microsoft is ook de publicatie van een intern memo door ZDNet. Windows 2000 zou bij introductie 63.000 bugs bevatten.

In het memo worden medewerkers van Microsoft aangespoord zo snel mogelijk de bugs te herstellen. "Onze klanten willen niet dat we ze producten verkopen met meer dan 63.000 potentiële defecten. Zij willen dat deze fouten worden hersteld", schrijft Marc Lucovsky, een van de managers van Microsofts ontwikkelteam.

'Echte problemen'

Volgens het bericht van Lucovsky bevat Windows 2000 meer dan 21.000 fouten die worden gekarakteriseerd als 'echte problemen'. Daarnaast zijn er extra mogelijkheden die klanten graag willen zien en delen in de software waarvan testers en klanten hebben aangegeven dat verbetering nodig is. Bijvoorbeeld het efficiënter uitvoeren van een bepaalde handeling.

"Soms is er volledige verwarring over hoe iets dient te werken", citeert ZDNet uit het memo.

Lucovsky stelt zijn team van ontwikkelaars een zware taak in het vooruitzicht. "Ons doel is de volgende release van Windows 2000 zonder bugs de deur uit te doen." In het bericht zegt Lucovsky verder dat geen volgende versie van het besturingssysteem voor de zakelijke markt mag worden vrijgegeven voor de nu bekende bugs zijn weggewerkt.

Microsoft reageert kalm op de publicatie van het memo door ZDNet. Een woordvoerster noemt bugs 'inherent aan programmeerwerk'. "Geen enkel product in de geschiedenis van Microsoft is zo goed getest als Windows 2000", aldus de woordvoerster.

Een softwareontwikkelaar prijst Microsoft tegenover ZDNet. "Dat er zoveel fouten zijn gevonden geeft aan hoe diepgaand er is getest."

Geen hitpotentie

Windows 2000 heeft vele manjaren werk en 1 miljard dollar gekost. Vorige week is een grootscheepse marketingcampagne gestart. De eerste productgerichte televisiecampagne in Nederland, zegt Microsoft. Toch wordt algemeen verwacht dat Windows 2000 niet de winkel uit zal vliegen.

In het rapport dat eind vorige week uitkwam voorspelt Gartner dat slechts 3 tot 6 procent van de huidige Windows NT-gebruikers dit jaar nog zal overstappen. Volgend jaar zal dat getal zijn gestegen tot 50 procent. Andere onderzoeksbureaus voorspellen dat 30 procent al dit jaar over zal gaan op Win2K.

Naast Gartner zei ook Michael Dell, topman van Dell Computer, niet te verwachten dat Windows 2000 een bestseller zal worden. Dell ziet een groeiende vraag naar Linux, daarom zullen bedrijven minder snel kiezen voor Windows 2000.

Gartner raadt bedrijven aan niet meteen Windows 2000 te kopen, maar te wachten op het eerste Service Pack. Dan zijn de meest belangrijke fouten verholpen.

Analisten noemen het 'geen nieuws' dat er problemen zullen zijn bij de invoer van Win2K. Dat het product niet zo goed zal verkopen als Windows 95 - waar winkels om middernacht voor opengingen – kan ook niet worden verwacht, stellen zij.