De Windows-fabrikant kondigt naar verwachting later vandaag aan dat de RTM-versie (release to manufacturing) af is, meldt Computerworld. Begin augustus zal het dan aan selecte groepen ter beschikking worden gesteld.

Ontwikkelaars kunnen de RTM-versie vanaf 6 augustus downloaden. Pc-producenten (oem's) krijgen die definitieve versie van Windows 7 ongeveer twee dagen daarna. Diverse soorten partners en klanten krijgen daarna in groepen toegang tot de nieuwe Windows-versie. Microsoft-woordvoerder Brandon LeBlanc zet het release-schema uiteen op zijn blog.

Downloaden

Software- en hardwareontwikkelaars kunnen de RTM-versie van Windows 7 op 6 augustus al downloaden bij MSDN (Microsoft Developer Network) en de Microsoft Connect-site. Dit moet die bedrijven nog wat extra tijd geven om hun programma's en drivers te testen op de definitieve versie van het besturingssysteem. Microsoft wil zo een herhaling van het driverdebacle van Windows Vista vermijden.

Beheerders die lid zijn van Microsofts TechNet-dienst krijgen daar ook vanaf 6 augustus toegang tot de RTM. De leverancier laat nu ook weten dat de afgeronde Windows-versie via zijn publieke Springboard-site kort na de aankondiging van de RTM-status toegankelijk is voor ict-professionals en beheerders. Dat zou dus ook begin augustus al zijn en niet alleen voor MSDN- of TechNet-abonnees.

Volume licentie

Klanten die een volume licentie hebben voor Microsoft-software krijgen Windows 7 RTM vanaf 7 augustus. Tenminste, dit geldt voor bedrijven die al hebben getekend voor de abonnementsconstructie Software Assurance van de leverancier. Bedrijven die wel volume licensing hebben maar geen Software Assurance mogen vanaf 1 september bij de RTM-versie komen.

Hardware- en softwarepartners van Microsoft krijgen Windows 7 RTM vanaf 16 of 23 augustus. De exacte datum is afhankelijk van het specifieke partnerprogramma waar die bedrijven dan onder vallen. Consumenten en overige klanten, zoals middelgrote en kleine bedrijven, krijgen Windows 7 pas in handen op de officiële lanceringsdatum van 22 oktober. Die exacte datum is begin juni al aangekondigd.

Drie voor de prijs van...

Daarnaast bevestigt Microsoft nu het bestaan van een zogeheten family pack voor Windows 7. Het biedt drie licenties voor de nieuwe Windows-versie tegen een gereduceerd tarief. Wat de prijs dan is voor dat pakket en of dat alleen upgrades zijn, maakt Microsoft nu nog niet bekend. Dat er een family pack komt, was eerder al uitgelekt. Concurrent Apple biedt al geruime tijd 'familiepakketten' van vijf licenties voor zijn Mac OS X.

Geen familiekorting in Nederland

UPDATE: Een woordvoerder van Microsoft Nederland meldt dat er in Nederland helemaal geen familiepakket van Windows 7 op de markt komt. Dit kortingspakket is voorbehouden aan uitverkoren markten waartoe in elk geval de thuismarkt VS, maar dus niet ons land. Of het familiepakket wel in andere Europese landen beschikbaar komt, kan Microsoft nog niet zeggen.

UPDATE 2: Inmiddels heeft Microsoft officieel bevestigd dat de Windows 7 code nu is bevroren voor 'Release to Manufacturing (RTM).