“We zijn tot de conclusie gekomen dat Windows 7 een belangrijke overgang vertegenwoordigt in de evolutie van gebruikersapparaten”, zegt Al Gillen, een van de auteurs van de eindejaarsvoorspellingen van IDC. “We denken dat Windows de laatste grote vernieuwing is van de Windows client-omgeving, zoals we dat al meer dan tien jaar kennen.”

Gillen zei dat de inzet en vervangingscyclus van Windows 7 nog zo’n vijf tot zeven jaar zal doorgaan, maar tegen die tijd “zal de sector er behoorlijk anders uitzien en het lijkt me redelijk om aan te nemen dat de volgende grote release van Windows in een heel andere wereld uitkomt, een wereld die veel minder om de pc draait dan dat vandaag de dag het geval is.”

Gebruikers keren zich af

Gillen voorspelt daarmee niet de dood van Windows. Hij voorspelt zelfs een gouden toekomst voor Windows 7, dat volgens hem een groot succes gaat worden voor Microsoft. “Ik zie het erg succesvol worden; het probleem is alleen dat het succes zal hebben in een markt waarin de gebruikers zich van het hele concept gaan afkeren.”

Hij trekt een analogie met de televisie. “De televisiemarkt is al een hele tijd volwassen. Tegenwoordig vervangen we onze tv niet meer elke keer als er een nieuwe op de markt komt. Bovendien is de tv niet meer het middelpunt van de woonkamer.”

Hij voegt daar aan toe dat de markt voor het Windows besturingssysteem niet weg zal vallen. “Het wordt gewoon een van de vele opties”, zegt hij. “Omdat deze overgang begint met groei van de markt en de pc op de korte termijn dus niet zal worden verdrongen, is dit een trend die zich uitrekt over het volgende decennium (of langer).”

Nieuw slagveld

Gillen zei dat Microsoft de slag om de pc heeft gewonnen en dat het de desktop helemaal beheerst, “maar er komen nu allerlei apparaten waarop Microsoft niets te zeggen heeft, waardoor er weer een heel nieuw slagveld ontstaat.” Volgens hem zal deze overgang gekenmerkt worden door de opkomst van gevirtualiseerde en cloud-gebaseerde software. Dat zal de afhankelijkheid van fat clients dramatisch verminderen.

En hij voorspelt dat die apparaten voor een groot deel zullen draaien op open source, op Linux gebaseerde en non-Windows software, of het nu om smartphones, thin clients of om apparaten gaat die op browsers zijn gebaseerd. Tot nu toe heeft Microsoft nog geen succes gehad in de mobiele markt, en het kan zeker nog niet op tegen systemen als Android, iPhone en webOS van Palm.

Verandering in de lucht

Microsoft realiseert zich wel dat er uitdagingen aan zitten te komen, en dat wordt uitgedrukt in het Azure cloud platform en de three-screens-and-a-cloud strategieën. “Er zit verandering in de lucht die de wereld waarin we leven gaan veranderen”, zei Gillen.

In de wereld van zakelijke IT, zo voorspelt Gillen, zullen die veranderingen ook worden gevoeld. “Omdat geen van deze platformen dominant zal worden over meerdere apparaten, krijgen beheerders de uitdaging voor hun kiezen hoe ze gebruikers gaan ondersteunen die deze apparaten de organisatie binnen brengen”, zo zei hij.

Bron: Techworld