Het gaat om de definitieve (release to manufacturing, rtm) versie, dus geen bèta of release candidate (RC). De Enterprise-variant is bedoeld voor grote bedrijven, maar is qua functies in wezen de Ultimate-uitvoering. Dit is de meest uitgebreide variant en biedt functies als harde schijfencryptie (BitLocker), ingebouwde meertaligheid, en Microsofts vpn-alternatief DirectAccess. Laatstgenoemde heeft overigens wel Release 2 (R2) van Windows Server 2008 nodig.

Herinstallatie na proef

Ultimate is beschikbaar voor eindgebruikers, terwijl Enterprise alleen verkrijgbaar is voor bedrijven die een softwareabonnement (Software Assurance) of volume license-contract hebben bij Microsoft. De licentiesleutel voor Windows 7 is dan ingebakken in het besturingssysteem. Hierdoor is wel een volledige herinstallatie nodig na het verlopen van de evaluatieperiode en dan aanschaf van een volledige licentie voor de Enterprise-variant van Windows 7.

Microsoft wil de aankomende opvolger voor Vista zo breed mogelijk in de markt krijgen en deelt dus zoveel mogelijk probeerversies uit. Het biedt al gratis exemplaren van de rtm-versie aan Software Assurance-klanten, volume license-klanten, ontwikkelaars die MSDN-lid zijn, beheerders die een TechNet Plus-abonnement hebben, en partnerbedrijven. Microsoft verklaart dat het ook andere ict-ers die straks met Windows 7 te maken krijgen, de kans wil geven alvast met Windows 7 bekend te raken.

Beperkingen

De 90-dagenproefversie van Windows 7 Enterprise is gratis te downloaden na het invullen van een formulier. Daarbij leidt het invullen van 'consument' tot een weigering, maar het opgeven van 'It manager' maakt de download mogelijk. Vervolgens wordt er via een ActiveX-element een download manager gestart die het iso-bestand binnenhaalt. Downloaden moet dus via Internet Explorer.

Daarnaast zijn er nog enkele beperkingen. Het aantal downloads, of specifieker: de ter beschikking gestelde installatiesleutels, is beperkt tot een niet onthuld aantal. De download is nog beschikbaar tot 31 maart 2010, of tot het aantal 'op' is. Ook de operationele duur van de probeerversie is dus aan banden gelegd. Eerder is er echter al een truc onthuld om een 30 dagenproefperiode voor Windows 7 op te rekken tot 4 maanden.

Elk uur uit

Verder moet de Windows 7 Enterprise 90-Day Trial binnen tien dagen geactiveerd zijn, anders sluit de computer automatisch elk uur af. Dat gebeurt hoe dan ook na het verstrijken van de 90 dagen. De proefversie is verkrijgbaar in het Engels, Spaans, Frans, Duits en Japans en in zowel de 32- als de 64-bitvariant.