Tijdens de keynotes op PDC2008 deze week in Los Angeles werd er amper over gesproken, maar op de conferentievloer des te meer. Daar konden Windows ontwikkelaars een zogenoemde Sensor Developer Kit en een printplaatje met verschillende sensoren mee naar huis nemen. Op een tv scherm konden ze onder meer een virtueel balletje laten stuiteren door het printplaatje (via een USB kabel gekoppeld aan de pc) te draaien.

Locatie, beweging, licht, geluid

Volgens Dan Polivy van Microsoft is er twee jaar aan lang aan de sensorgevoeligheid van Windows gewerkt. "We willen ontwikkelaars helpen bij de ontwikkeling van toepassingen van sensoren in notebooks," vertelde Polivy op een van de vele sessies. "Steeds meer laptops zijn uitgerust met bewegingssensoren om de harde schijf te beschermen bij een vrije val of plotselinge stoot, maar je zou er veel meer mee kunnen doen." Spelletjes bijvoorbeeld, maar ook nuttige zaken.

En hoewel nog maar weinig laptops over gps beschikken, is plaatsbepaling ook mogelijk met behulp van wifi en 3G masten. Sommige Windows Gadgets in Windows 7 zijn daarom locatiegevoelig (docx). Zij geven het actuele weer op basis van de plek waar de gebruikers zich bevindt of volgen de gebruiker gedurende een reis. Op een plattegrond kunnen gebruikers dan zien waar ze zich bevinden. De laptop zou de gebruiker dan onder meer naar een restaurant kunnen leiden.

Windows 7 kan ook gebruik maken van lichtsensoren die de helderheid van het scherm en de toetsenbordverlichting van notebooks regelen (docx). Als er te veel zonlicht is en het scherm is minder goed te lezen, vergroot Windows automatisch het lettertype en wordt ook het contrast aangepast. "Een kleurengrafiek zal dan bijvoorbeeld in zwart wit worden weergegeven, waardoor hij beter te zien is," aldus Polivy.

API voor sensoren

Een application programming interface (API) moet het ontwikkelen van sensortoepassingen voortaan vereenvoudigen. Ontwikkelaars hoeven zich dan niet meer te verdiepen in de gebruikte hardware. Via de API krijgen zij de nodige informatie en parameters aangereikt.

In de deze week vrijgegeven prebèta versie van Windows 7 zit al een Sensor Control Panel. Uit privacyoverwegingen staan de sensoren in Windows 7 standaard uit. De gebruiker moet ze altijd eerst activeren. Zijn er geen sensoren aanwezig, dan kan de gebruiker zelf gegevens over zijn locatie invoeren en Windows zal daar dan rekening mee houden.

Microsoft stelt geen beperkingen aan het type sensoren. De API zou ook gegevens van temperatuurmeters kunnen verwerken en ook een webcam kan als sensor worden gebruikt.