Vice-president Bill Veghte van Microsofts Windows-divisie heeft dit gisteren verteld op de TechEd 2009-bijeenkomst in Los Angeles. Hij zegt dat Windows 7 in de Kerstvakantie beschikbaar is. Daarvoor moet het besturingssysteem dus wel enkele maanden eerder al in handen zijn van pc-producenten. Die testen en installeren het dan op computers die voor de Kerst in de winkels liggen. De schatting is dat de eerste pc's met de opvolger van Vista in november al beschikbaar zijn.

Vice-president en techneut Steven Sinofsky meldt op zijn blog dat die zogeheten release to manufacturing (rtm) geen moment is maar een proces, dat de komende drie maanden loopt. Daarbij wordt ook het kanaal van wederverkopers voorbereid om Windows 7 geïnstalleerd en los te leveren. “De RTM is dus de laatste fase in het ontwikkelproces van Windows 7, maar het ontwikkelen gaat tijdens RTM door tot u het kunt kopen in de winkel”, schrijft Sinofsky.

Zodra het klaar is

Zowel Veghte als Sinofsky blijven er echter bij dat er geen harde deadline is. "De kwaliteit van het product en een soepele afronding zijn de belangrijkste voorwaarden voor Windows 7", aldus Sinofsky. Bij Vista heeft Microsoft ook lange tijd volgehouden dat het die software pas zou uitbrengen zodra die echt klaar is.

Sinofsky noemt concrete voorbeelden van mogelijk uitstel: problemen met de installatie, met de beveiliging, crashes, incompatibiliteit met apparaten, problemen met het installeren van software en problemen met Windows Update. Microsoft besteedt ook extra aandacht aan nieuwe hardware. Vista had in het begin nogal wat compatibiliteitsproblemen met drivers.

Partners lopen warm

“Uiteindelijk zullen onze partners zelf besluiten wanneer hun pc’s klaar zijn voor de markt", meldt Sinofsky. "Als de feedback op Windows aan onze verwachtingen voldoet, dan zullen we de laatste fase van het RTM-proces bereiken over ongeveer drie maanden. Als ons dat lukt, dan liggen we op schema voor ons gezamenlijke doel en zijn pc’s met Windows 7 beschikbaar tegen november.”

Volgens Veghte is er ongelofelijk veel steun van partners voor de nieuwe Windows-versie. De verwachting was dat Vista de pc-verkoop een oppepper zou geven. "Door het vroege testen van de release candidate en de uitgebreide feedback die we hebben ontvangen van partners ligt Windows 7 goed op schema." Het is nog niet bekend of de nu officieel onthulde planning ook geldt voor Europa.