Microsoft topmannen Bill Gates en Steve Ballmer onthulden de details tijdens de All Things Digital-conferentie van zakenkrant The Wall Street Journal.

Net als bij de iPhone kunnen gebruikers het scherm van Windows 7, zoals de sofware nu nog heet, met meerdere vingers tegelijk aanraken. Daardoor is de technologie niet alleen een vervanging voor de muis, maar worden ook nieuwe applicaties mogelijk zoals het spelen van spelletjes of een virtuele piano. Ook kunnen gebruikers bijvoorbeeld afbeeldingen vergroten of roteren door twee vingers over het scherm te bewegen.

"We zien aanraakschermen overal: op touch pads van laptops, mobiele telefoons, afstandsbedieningen, GPS-apparaatjes en meer. Maar het wordt nog aantrekkelijker wanneer deze ervaring op een breed scala aan Windows notebooks en PCs beschikbaar komt," schrijft Windows productmanager Chris Flores in een blogposting.

Surface PC

Microsoft maakt voor de nieuwe functionaliteit gebruik van dezelfde technologie die wordt ingezet voor de Surface PC. Naast speciale software moet het beeldscherm worden voorzien van een extra laag die de aanrakingen registreert.

Overigens zijn aanraakschermen niet nieuw voor Windows. De speciale Tablet-editie van Windows XP en Windows Vista laat gebruikers nu al via het scherm commando's doorgeven. Dat vereist nu nog een speciale pen, maar moet in de toekomst dus ook met de vingers werken. Daarnaast ontwikkelde HP met de TouchSmart PC een speciale Vista computer met een aanraakscherm.

Beterschap na Vista

Ballmer beloofde voor Windows 7 beterschap na de dramatische ontwikkeling van Windows Vista. Bij het laatste besturingssysteem is onvoldoende rekening gehouden met de compatibiliteit, upgrades en waren de veranderingen ten opzichte van Windows XP te groot, erkende de ceo.