Microsoft brengt de aankomende preview van IE10 voor Windows 7 pas uit drie weken nadat die browser uitkomt op Windows 8. Zowel het nieuwe besturingssysteem als de daarop draaiende browser zijn in wezen al af: de rtm-fase (release to manufacturing) is in augustus bereikt.

Tot op heden heeft het bedrijf drie previews uitgebracht van dat Windows 8 met IE10 erin geïntegreerd. Windows 7 heeft slechts één alpha-release gekregen: een zogeheten platform preview). De meest recente build daarvan is inmiddels bijna anderhalf jaar oud.

Feedback verzamelen

De IE-ontwikkelaars van Microsoft melden in een blogpost dat de definitieve release van IE10 voor Windows 7 later volgt. Dat is dan nadat de softwareproducent feedback heeft verzameld van developers en van gebruikers. Als de preview die mid-november uitkomt het eerdere ontwikkelschema van Microsoft volgt, kan het nog wel vijf maanden duren voordat de nu nog huidige Windows-versie de allernieuwste Microsoft-browser krijgt.

Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld.com rekent voor dat in het geval van een tweede proefversie (béta na de allereerste alpha) IE10 pas in april volledig af is. Als de preview van volgende maand echter een zogeheten release preview (ofwel release candidate) is, kan de definitieve versie wellicht eind dit jaar nog uitkomen. Microsoft weigert vragen over de releaseplanning te beantwoorden.

Vista en XP in de kou

Alle downloadopties voor "de browser die speciaal voor Windows is ontwikkeld" leiden gebruikers van de huidige Windows-versie naar IE9. Gebruikers die nog op voorganger Vista zitten, krijgen IE10 niet. Een Amerikaanse woordvoerder heeft dit in april vorig jaar al bevestigd, hoewel een Nederlandse woordvoerder nog een slag om de arm hield. Het oudere maar nog veelgebruikte Windows XP loopt nu al een IE-versie achter.

Update:

De meest recente build van IE10 voor Windows 7 stamt niet uit november vorig jaar maar uit juni 2011. Het is daarmee bijna anderhalf jaar oud.

Microsofts downloadpagina voor die browseruitvoering vermeldt als update-datum 29 november, maar de aangeboden software is nog van juni. Sindsdien is de browserpreview voor Windows 7 niet bijgewerkt. Microsoft heeft de allereerste build van IE10 voor de nu nog huidige Windows-versie in april 2011 uitgebracht.