Microsoft laat nog niets los over wat dit betekent voor een eventuele verlenging van de ondersteuning voor Windows XP. HP is door website AppleInsider genoemd als pc-producent die een downgrade van Windows 7 naar XP zal bieden. De nieuwssite had uitgelekte documenten ingezien.

Tegenover Webwerelds zustertitel Techworld.nl heeft HP nu bevestigd dat het gaat om een regeling voor alle oem-leveranciers. Daarnaast meldt HP dat zowel desktops als laptops eronder vallen.

Niet exclusief

De termijn waarop oem-leveranciers een downgrade kunnen aanbieden zou oorspronkelijk op 31 juli 2009 aflopen, maar ze mogen dat nu blijven doen tot 30 april 2010. In het oorspronkelijke bericht van AppleInsider ging het alleen om HP. Die hardwareleverancier laat nu weten dat het pertinent niet gaat om een exclusieve overeenkomst tussen Microsoft en HP. De termijn voor het vervallen van het downgraderecht naar XP is al eerder opgeschoven door Microsoft.

Veel bedrijven kiezen ervoor om het oude XP te behouden in plaats van over te stappen op Vista, tot groot chagrijn van Microsoft. De mogelijkheid om nieuwe XP-pc's te kopen, liep officieel vorig jaar zomer af, maar leveranciers hebben bij Microsoft toestemming verkregen voor zogenaamde downgrades. Een Vista-licentie (Business of Ultimate) geldt meteen ook als XP Professional-licentie, zodat klanten gewoon het oudere besturingssysteem kunnen draaien op nieuwe computers.

Vista-opvolger

Opvallend is de mogelijkheid om tot de nieuwe deadline ook van Win7 down te graden. De opvolger van Vista wordt volgens rondgaande berichten komende herfst verwacht. Een dergelijke mogelijkheid is volgens analisten belangrijk, omdat klanten met XP-omgeving dan bij een hardware-refresh niet voor een voldongen feit worden gesteld wanneer Win7 verschijnt. "Bovendien wachten veel bedrijven dikwijls eerst op de eerste Service Pack voordat ze het OS gaan upgraden", zegt HP-manager Els Ossewaarde van de pc-divisie van HP.

XP-support

Of Microsoft nog gaat morrelen aan de ondersteuningsregeling, is nog niet duidelijk. Volgens Ossewaarde heeft Microsoft daar in de communicatie met HP met geen woord over gerept. Windows XP valt vanaf volgende week dinsdag onder de zogenaamde Extended Support-regeling van Microsoft.

Met die overgang van algemene naar uitgebreide ondersteuning worden alleen nog beveiligingslekken gedicht. Zakelijke klanten moeten een apart contract afsluiten om de mate van support te behouden die ze nu hebben. Dat kan nog tot half juni. De ondersteuning van XP loopt volgens de planning definitief af in april 2014.

Bron: Techworld