Mike Nash, vice president van Windows product management onthulde op het officiële Vista blog dat de volgende Windows versie Windows 7 zal heten. Dat is nu al de codenaam waaronder de software wordt ontwikkeld, maar voor het eerst in de Microsoft-geschiedenis promoveert een codenaam naar de uiteindelijke productnaam.

Volgens Nash zijn er vele redenen om Windows 7 ook als naam voor de definitieve versie te handhaven. Eenvoud is daarvan de belangrijkste. "Dit is de zevende versie van Windows, dus deze 'Windows 7' noemen is gewoon een goede keuze" schrijft Nash.

Van versienummers tot inspirerende titels

Over de jaren zijn verschillende manieren gebruikt om Windows-versies te nummeren. Er is gewerkt met getallen zoals bij Windows 3.11, data zoals bij Windows 98 en wat Nash "inspirerende titels" noemt zoals Windows XP en Windows Vista. Volgens Nash zouden beide geen goede keuze zijn voor de volgende versie van Windows. "Omdat we niet elk jaar een nieuwe versie van Windows leveren, hebben jaartallen geen zin. Evenzeer doet het lanceren van een helemaal nieuwe 'inspirerende naam' geen recht aan het werk dat we verrichten voor de nieuwe versie van Windows."

PDC

Microsoft onthult de nieuwe naam opvallend vroeg in het ontwikkeltraject. Bij vorige releases hield de firma de productnaam juist lange tijd geheim. Zo stond Windows Vista van 2001 tot 2005 bekend als Windows Longhorn. De vroege aankondiging moet dan ook gezien worden als onderdeel van de aanloop naar de Professional Developer Conference, een wereldwijde conferentie voor softwareontwikkelaars die het bedrijf over twee weken organiseert in Los Angeles. Microsoft zal daar voor het eerst veel informatie over de software geven, en naar verwachting zullen deelnemers een eerste testversie van het product ontvangen.