De meerderheid van de Windows-gebruikers zit nog steeds op Windows 7, hoewel er een sprankje hoop is voor Microsoft die al twee jaar gebruikers met milde of zelfs harde dwang naar Windows 10 probeert te krijgen. Daar wordt namelijk veel in geïnvesteerd qua ontwikkeling en het systeem zit beveiligingstechnisch steviger in elkaar om Windows futureproof te maken.

Achterlopen op Windows XP

In september draaide 52,1 procent van de Windows-gebruikers de zevende desktopversie, zo blijkt uit de statistieken van Net Applications. Er was wel een daling in een maand tijd van 1,3 procentpunt. Dat was de grootste daling in een maand sinds juli vorig jaar, toen de gratis upgrade naar Windows 10 afliep.

Windows 7 verloor gebruikers, maar nog steeds hebben de meeste Windows-pc's het OS dat nog iets meer dan twee jaar te gaan heeft. Gegevens via Net Applications.

Dat is bemoedigend voor Microsoft en voor de IT-sector als geheel, omdat we over iets meer dan twee jaar met een besturingssysteem opgescheept zitten dat niet meer wordt bijgewerkt. Microsoft wil deze keer voorkomen dat we XPocalypse-achtige toestanden krijgen als de ondersteuning vervalt in januari 2020.

Het slechte nieuws is dat de migratie van Windows 7 naar een nieuw OS achterloopt op die van XP op hetzelfde moment in zijn levenscyclus. Windows XP zat met nog 27 maanden op de teller op 51,3 procent.

Hierna: De verwachte migratie van bedrijven vertaalt zich nog niet naar real-world cijfers.

Ander goed nieuws voor Microsoft is dat StatCounter het aantal Windows 7-pc's in de Windows-groep lager stelt met 44 procent en noteert een daling in het aandeel van 1,1 procentpunt. Ook DAP, dat kijkt naar websites van Amerikaanse overheidsdiensten, zag ook een daling van maar liefst twee procentpunten vergeleken met een maand eerder, naar 48,1 procent.

Aan de andere kant gaat het ook beter met Windows 10, dat drie keer zo hard groeide dan een maand eerder met 1,1 procentpunten. Het totaal is nu 32,1 procent Windows 10 op alle Windows-pc's (ruwweg negentig procent van de totale markt). Als die lijn op deze manier doorgaat, staat Windows 10 voordat de maand voorbij is op een derde van alle Windows-pc's.

Migratieplannen

Een groter probleem is dat er weinig beweging zit in Windows 7 als je het op lange termijn bekijkt. Sinds april 2016 daalde het aandeel weinig, er was zelfs een kleine stijging in het totaal meetbaar. In dezelfde periode raakten andere versies veel meer kwijt. Windows 8/8.1 verloor meer dan tien punten in dezelfde periode en Windows XP 4,6-procentpunten.

Sommige analisten zeggen dat bedrijven massaal overstappen op Windows 10, maar die trend lijkt zich nog niet direct te vertalen in wat organisaties als StatCounter, DAP en Net Applications meten qua gebruikersgedrag, die nog steeds veel via oude Windows-machines verbinding leggen met websites.

Edge bloedt gebruikers

Blijkbaar maken de nieuwe Windows 10-gebruikers niet zoveel gebruik van de standaardbrowser Edge, aangezien het aandeel Windows 10 blijft stijgen, maar dat van Edge alleen maar verder daalt. In september daalde het aandeel Windows-browsers (Edge en Internet Exporer) onder de 20 procent met een nieuwe daling van 1,9 procentpunten.

Op de laatste pagina: Een desastreuze zet van Microsoft leidde tot het verlies van de browsermarkt.

Die negatieve mijlpaal is het gevolg van een trend die anderhalf jaar geleden serieus is ingezet. Op dat moment dwong Microsoft zijn gebruikers om de nieuwste versie van IE voor het gebruikte besturingssyteem te nemen - wat neerkwam op IE11 voor de meeste mensen - of om Edge te nemen op Windows 10.

IE-exodus

In plaats van gebruikers rustig over proberen te hevelen, leidde deze bruuske actie tot een ware exodus, waarbij miljoenen gebruikers het overstapmoment aangrepen om alternatieven te kiezen en de meesten kwamen uit Chrome. Microsoft dwong mensen te upgraden vanwege beveiligingsredenen en om compatibiliteit te houden met Office 365, maar die zet pakte desastreus uit en IE verloor bijna twee derde van zijn gebruikers, omlaagduikelend van 48,6 naar 19.3 procent

De val van IE en Edge, die is begonnen begin 2016, lijkt niet te stoppen en het aandeel zit nu op 19 procent. Gegevens via Net Applications.

In totaal draaiden een op de vijf Windows-pc's nog maar IE of Edge, met totaal 21 procent. Het verschil met die 19,3 procent zit hem in computers die een besturingssysteem draaien dat niet Windows is, zoals macOS of Linux. Windows draait in totaal op 90,6 procent van alle computers, niet op 100 procent.

Geen Edge ipv IE

Edge heeft maar weinig gebruikers opgepikt die IE hebben verlaten. Het aandeel van de Windows 10-browser is zelfs gedaald sinds het debuut van het besturingssysteem. Als elke Windows 10-gebruiker Edge zou gebruiken (wat het oorspronkelijke plan was van Microsoft) had het een aandeel van 29,1 procent - meer dan vijf keer zoveel als het daadwerkelijke aandeel nu.

Het ligt niet voor de hand dat Microsoft die verloren gebruikers nog kan terug lokken. De browseroorlog is een nulsom-strijd en het verlies van Microsoft betekent automatisch een evenredige winst voor de concurrent. Safari klom van 1,2 procent naar 5,1 en Mozilla's Firefox steeg meer dan een halve procentpunt naar 12,9 procent - het hoogste aandeel van browser in bijna drie jaar. Chrome zit inmiddels op 59,6 procent en is veruit de dominante partij.