Dat concludeert InfoWorld na een vergelikende test. Tijdens de Professional Developers Conference (PDC) die vorige maand werd gehouden, presenteerde Microsoft met veel bombarie een vroege versie van Windows 7.

Dit besturingssysteem zou sneller, stabieler en veiliger zijn dan voorganger Windows Vista. Randall Kennedy van InfoWorld testte het prebèta-exemplaar dat hij tijdens de PDC ontving. Conclusie: Windows 7 is niet veel anders dan Vista.

Kennedy testte het besturingssysteem uitvoerig en ontdekte onder andere dat Windows 7 net zoveel geheugen opslokt als z'n voorganger. Dit terwijl Microsoft had laten weten dat het geheugenverbruik veel minder zou zijn omdat het openen van vensters zou worden afgehandeld door de videokaart. Daarnaast bleek Windows 7 volgens Kennedy net zo op consumenten gericht als Windows Vista, waardoor de zakenwereld in zijn ogen net zoveel moeite zal hebben met dit nieuwe besturingssysteem.

Kernel vrijwel identiek

Kennedy ontdekte bijvoorbeeld dat de kernel van Windows 7 vrijwel identiek is aan die van Windows Vista, waaruit zou blijken dat het niet gaat om een volledig vernieuwd besturingssysteem, maar om een aangepaste versie van Vista. Ook de Desktop Window Manager (dwm) en de Client/Server Runtime (csrss) zijn nauwelijks te onderscheiden van dezelfde onderdelen binnen Windows Vista.

Microsoft sprak tijdens de presentatie over betere prestaties en lagere systeembelasting en volgens Kennedy is dat nauwelijks mogelijk met een kernel die nauwelijks afwijkt van een kernel die zoveel problemen veroorzaakte. Om die reden liet de journalist een aantal programma's los op het besturingssysteem, die hij eerder gebruikte en er zo achterkwam dat Vista 40 procent langzamer is dan Windows XP. Uit de nieuwe test bleek dat Windows 7 tijdens de systeemtest zelfs nog iets meer geheugen verbruikte: 658 MB RAM ten opzichte van 637 MB voor Windows Vista.

'Kopie van Vista'

Na een uitgebreide analyse van de tests concludeerde Kennedy dat Windows 7 vooralsnog nagenoeg een kopie is van Windows Vista, maar dan in een ander jasje. De testresultaten waren niet allemaal identiek, maar leverden zulke kleine verschillen op, die te verklaren zijn door kleine aanpassingen aan de kernel.

Als we Kennedy mogen geloven betekent dit dat Windows 7 net zulke teleurstellende resultaten zal opleveren op het gebied van snelheid en prestaties als Windows Vista. Argumenten dat het slechts nog gaat om een prebèta-versie gaat en dat dit geen garanties biedt voor het eindproduct verwijst hij naar het rijk der fabelen, omdat een groot deel van de prestatieproblemen in zijn ogen werden veroorzaakt door de kernel, die dus vrijwel identiek is aan die van Vista.