De release candidate (RC) van Windows 7 is vanaf aanstaande dinsdag beschikbaar voor iedereen. Die versie is zo goed als af en valt sinds gister al te downloaden voor abonnees van Microsofts betaalde diensten Technet en MSDN, voor respectievelijk beheerders en softwareontwikkelaars. Proefversies van software hebben meestal een 'vervaldatum', waarna de programmatuur niet meer - of in verminderde vorm - werkt.

Tot juni te downloaden

Voor de Windows 7 RC komt dat over 13 maanden. Dat is langer dan wat Microsoft heeft ingesteld voor de voorgaande versie, Vista, inclusief de RC van de service packs (SP1 en 2) daarvoor. Verder laat de softwareproducent gebruikers de RC van Windows 7 tot juni dit jaar downloaden.

Daarna blijft het nog wel installatiesleutels aanbieden. Eerder wou Microsoft de downloads en installaties van de Windows 7 bèta beperken. Dat heeft het na enkele problemen flink verruimd.

Vista-upgrade

De RC is overigens niet zomaar te installeren over de bèta die Microsoft in januari dit jaar vrijgaf. Microsoft wil namelijk zoveel mogelijk technische informatie vergaren over de meest voorkomende gebruiksvormen: namelijk als upgrade voor Windows Vista. Opwaarderen vanaf het nog altijd veelgebruikte Windows XP is echter niet toegestaan. 7 vereist dan een schone installatie. De bèta van Windows 7 vervalt op 1 augustus dit jaar.