De softwareproducent bevestigt nu eerdere berichten dat de release candidate van Windows 7 begin mei uitkomt. Het besturingssysteem is op 5 mei beschikbaar voor het publiek. Dat blogt Windows 7-ontwikkelaar Brendan LeBlanc van Microsoft.

Hij meldt dat de enorme hoeveelheid feedback van testers al heeft geleid tot vele aanpassingen en verfijningen. Dit betreft onder meer de nieuwe taakbalk, de Aero Peek-interface, de iPhone-achtige touch-bediening en de ingebouwde Media Player. Deze verbeteringen zijn straks zichtbaar - en uit te proberen - in de RC.

Bijna klaar

Op 30 april kunnen softwareontwikkelaars en systeembeheerders deze testversie al downloaden. Deze RC is volgens planning de enige die Microsoft uitbrengt. Bovendien volgt die op slechts één bèta-uitvoering. Vaak zijn er meerdere bèta's en release candidates - en soms nog proefversies onder andere namen (Community Technical Preview) - voordat software volgens een producent klaar is voor de markt.

Toch 2009?

Microsoft lijkt haast te maken met Windows 7. Die software moet volgens de officiële, maar wat vage planning uitkomen drie jaar na voorganger Vista. Dat kan eind dit jaar zijn maar ook later. Vista verscheen namelijk in november 2006 eerst voor zakelijke gebruikers en kwam in januari 2007 uit voor consumenten. Laatstgenoemde omvatte meelevering met pc's en verkrijgbaarheid van dozen in de detailhandel.

Er gaan al geruime tijd geruchten rond dat Microsoft de opvolger voor Vista dit jaar al uitbrengt. Mogelijk nog ver voor het einde van dit jaar. De softwareproducent houdt vast aan de officiële uitspraak van "drie jaar na Vista". Critici stellen dat Windows 7 slechts een 'second edition' is van Vista en dat Microsoft haast heeft om het debacle van die Windows-versie achter zich te laten.