Een Webwereld-lezer mailde de redactie dat hij Windows 7 afgelopen zaterdag al heeft binnengekregen. Het gaat om de Nederlandstalige 32-bit oem-uitvoering. De betrokken pc-winkel, Max ICT, ontkent hier schuldig aan te zijn legt de fout bij 'een van onze leveranciers'.

Ontkennen

De webwinkel stelt dat diverse Windows 7-producten, van machines tot software, al zijn te bestellen en te betalen, maar nog niet worden geleverd. Dat gebeurt pas na de officiële releasedatum van Windows 7.

"Microsoft heeft geen toestemming gegeven voor levering in Nederland vóór 22 oktober", reageert een woordvoerder van Microsoft. Het kanaal is al wel bevoorraad, om dan gelijk te kunnen leveren, legt hij uit. "Het is tenslotte al bijna donderdag."

Distributiefout

De online-winkel benadrukt de embargodatum van Microsoft te respecteren. De fout zou zitten bij een distributeur waar de winkel zijn software van betrekt. "Orders welke wij hebben ontvangen op basis van onze eigen voorraad worden allen pas op 21 oktober verzonden zodat dit netjes de 22e bij onze klanten terecht komt. We kopen net als andere (web)winkels ook bij distributeurs in."

Het is niet bekend welk bedrijf dat is. "Zoals reeds aangegeven, betreft het hier 100 procent een fout van 1 van onze leveranciers." De webwinkel weigert verdere details te geven. Mogelijk is er dus sprake van meer voortijdige bezorgingen. "Laat duidelijk zijn dat dit uitzondering is in plaats van regel en dat Max ICT zich netjes aan het embargo, de releasedatum, van Windows 7 houdt", aldus de webwinkel.

Uitzonderingen VS en GB

Drie weken geleden heeft Microsoft voor de Verenigde Staten een uitzondering gemaakt. Kleinere pc-makers mogen computers met de nieuwe Windows-versie ruim een week vóór de lancering al mogen leveren. Microsoft Nederland bevestigt aan Webwereld dat die voorlevering alleen geldt voor de VS.

In Groot-Brittannië is echter ook een uitzondering gemaakt, zij het niet direct door Microsoft. De nieuwe Windows-versie is daar deze week al geleverd aan consumenten. De oorzaak is de staking van postbezorger Royal Mail aanstaande donderdag en vrijdag. Pc-leveranciers en webwinkels hebben de bestellingen dus alvast de deur uitgedaan.

Update:

De volgende heeft zich aangemeld: een andere Webwereld-lezer tipt dat hij zijn Windows 7-bestelling vorige week donderdag al binnen heeft gekregen.

Update2: Een andere tipgever die het nieuwe besturingssysteem eerder binnen had, bleek het te verwarren met de release candidate, toegestuurd op dvd.