De Windows 7 USB/DVD Download Tool (WUDT) kwam vorige week onder vuur te liggen. Volgens Windows-blogger Rafael Rivera gebruikt Microsoft voor de tool code die is verspreid onder de GPLv2-licentie.

GPL (General Public License) is een veelgebruikte software-licentie, die oorspronkelijk is opgesteld door Richard Stallman. De licentie vereist dat onder GPL verstrekte code hergebruikt en gedistribueerd mag worden, mits aanpassingen aan de code openbaar gemaakt worden. Volgens Rivera doet Microsoft dit niet.

Onderzoek

Microsoft heeft de tool en de bijbehorende handleiding uit de online Microsoft Store gehaald. Het bedrijf onderzoekt de zaak nu, laat het weten aan CNET.

De Windows 7 USB/DVD Tool is bedoeld voor mensen die Windows 7 schoon willen installeren op een netbook die geen dvd-drive heeft. Een schone installatie scheelt ook de opslagruimte van de voorgaande Windows XP-installatie. Netbooks hebben over het algemeen geen grote harde schijven.

Microsoft introduceerde de tool eind oktober zodat netbookeigenaren een bootable usb-sleutel kunnen maken van een online aangeschaft .iso-bestand van Windows 7.