Vrijdag zijn op online fora, waaronder die van Microsoft zelf, de eerste berichten binnengekomen van gebruikers die de laatste stap van de upgrade zagen mislukken. De pc ging herstarten en kwam vervolgens met de melding dat de upgrade niet was gelukt. Vervolgens zou de Vista-installatie weer worden hersteld. Op die laatste stap struikelt het systeem; het blijft rebooten.

Opnieuw installeren

De frustratie spat van de pagina. Het enige wat er voor deze gedupeerden op zit, is Windows 7 helemaal opnieuw te installeren. De oorzaak van de eindeloze reboot is nog niet bekend. Het lijken geïsoleerde voorvallen en misschien heeft het iets te maken met downloads van Digital River. Één van de klagers linkt echter naar een supportpagina van eind juli waar hetzelfde probleem wordt besproken.

Het probleem was in ieder geval al bekend voor de release van Windows 7. Al op 14 oktober is het probleem aangekaart op het Microsoft-supportforum door Windows-gebruiker RedDragon71. De oplossing die vervolgens door een supportmedewerker van Microsoft werd aangedragen, werkte echter niet naar behoren. Het probleem is toen niet opgelost.

XP SP3

In mei vorig jaar is de eindeloze reboot ook opgedoken bij de installatie van service pack 3 (SP3) voor Windows XP. Dat pakket patches en nieuwe functies leidde op machines met een AMD-processor tot telkens opnieuw opstarten. De oorzaak zat in meegeïnstalleerde drivers voor Intel-chips, die echter ontbreken in AMD-pc's. Kort daarvoor is het rebootprobleem ook al opgetreden bij SP1 voor Vista.

Bron: Techworld.nl.

Update:

Microsoft reageert dat het reboot-probleem bij een upgrade naar Windows 7 aan de gebruikers zelf ligt. Zij zouden een 32-bit Vista-installatie proberen te upgraden naar een 64-bit 7-installatie. Dat kan niet.

Het uitvoeren van een custom-upgrade, waarbij dan een schone installatie wordt gedaan, is volgens de leverancier de oplossing. Enkele van de klagers stellen echter dat ze zowel Vista als 7 in 32-bit uitvoering hebben.