De preview is woensdag gepresenteerd tijdens het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona. Via de site zijn de verschillende beta-versies van het nieuwe besturingssysteem te downloaden. De vrijgegegeven beta draait op computers met x86 en x64 chips van Intel en AMD.

'Bedrijven willen uitproberen'

Microsoft verwacht dat veel bedrijven de kans nemen om Windows 8 als proef te draaien. Analisten betwijfelen dit, ict'ers zouden liever de kat uit de boom kijken en afwachten. Veel organisaties zijn bezig met het implementeren van Windows 7 of zijn bezig met het plannen van een overstap. Dit zou veel serieuze aandacht in de weg staan.

Microsoft gokt dat het anders gaat lopen. Erwin Visser, Senior Director voor Windows bij Microsoft, wijst erop dat werkomgevingen de laatse jaren flink zijn veranderd. Daarom zou Windows 8 met zijn nieuwe tegelinterface beter passen bij zakelijk gebruik. Hij gaat er vanuit dat ook bedrijven de beta graag willen proberen, bericht Computerworld.com.

Bugs en haperingen

In een blogpost over de beta waarschuwt Microsoft dat het echt een beta is. "Het is werk in uitvoering, en sommige dingen zullen veranderen voor de definitieve versie verschijnt", blogt Kent Walter van het Windows 8 team. "Dit betekent dat je wat bugs en haperingen tegen zult komen." Microsoft heeft besloten de beta voor een breed publiek beschikbaar te stellen om veel commentaar op het nieuwe besturingssysteem te kunnen verzamelen. Dit wordt gebruikt om "de ruwe randjes recht te strijken".