Windows 8 heeft afgelopen maand lichte groei geboekt en komt daarmee uit op een marktaandeel van 3,82 procent. Deze kleine toename blijkt uit metingen van marktmonitor Net Applications, die de nieuwste Windows-versie vergelijkt met zijn voorgangers en met de diverse Mac OS X-versies. Het meestgebruikte computerbesturingssysteem is momenteel Windows 7, met 44,72 procent van de markt.

Windows-achteruitgang

Tweede is Windows XP, met 33,81 procent. Deze top twee wordt op flinke gevolgd door Windows Vista, met 4,75 procent. Windows 8 staat op de vierde plaats, en daarna volgen de diverse versies van Mac OS X. Daarvan staat de nieuwste release Mountain Lion (versie 10.8) voorop met een marktaandeel van 2,82 procent.

Het in juli vorig jaar uitgekomen OS X 10.8 is gegroeid van 2,65 procent in maart, terwijl Windows 8 is opgeklommen van 3,17 procent in die maand. Ondertussen beleven Windows 7, Vista en XP elk een lichte achteruitgang. Die daling is opgeteld groter dan de groei die is geboekt door Windows 8, dat sinds half augustus op de markt is.

Overigens maken Amerikaanse techmedia als ZDnet.com en The Next Web melding van 3,84 procent marktaandeel voor Windows 8. Zij hanteren licht hogere cijfers, zowel voor april als voor maart, maar halen daarbij wel Net Applications aan die de iets lagere percentages presenteert op zijn website. De verhoudingen tussen de marktaandelen van de verschillende Windows- en OS X-versies blijven hierbij gelijk.