De release van de Final van Fedora 18 stond aanvankelijk gepland voor 6 november, maar is inmiddels verschoven naar begin volgend jaar. Diverse bugs met onder meer de installer en de SecureBoot-methode waar Linux-distributies mee worstelen staan het verschijnen van de nieuwe versie van het open source-besturingssysteem in de weg.

Microsoft eist dat machines die gecertificeerd zijn voor Windows 8 deze bootmethode gebruiken. Volgens Microsoft staat de omstreden methode Linux niet in de weg, maar in de praktijk lopen Linux-makers wel degelijk tegen problemen op door het bootslot.

SecureBoot problematisch

De oplossing om Linux werkend te krijgen onder SecureBoot is een workaround om Grub2 van een certificaat te voorzien. De bootloader van Fedora bevat een shim die is getekend met een Verisign-certificaat, zodat de kernel wordt herkend en kan opstarten. Maar op het bugoverzicht van de Fedora-bèta is te zien dat deze shim nog altijd niet is getekend.

Overigens is deze methode niet onomstreden, want kleinere Linux-makers zouden niet kunnen zorgen voor zo'n shim. De Linux Foundation is ondertussen zelf met een oplossing voor het bootslot gekomen in de vorm van een preloader waarbij de gebruiker toestemming moet geven door te starten. Dit houdt de bootloader veilig en zorgt ervoor dat er geen certificaat hoeft te worden gekocht.

Bugs leiden tot kernel-panic

Nog meer problemen hangen in installatieprogramma Anaconda van Fedora en zijn zakelijke broertje Red Hat. Anaconda analyseert de hardware van het doelsysteem en configureert daar installatiebestanden van de GUI voor. De migratietool Fedup bevat ook nog problemen. Deze issues zijn blockende bugs, die moeten worden opgelost voor Fedora kan worden vrijgegeven.

Nog steeds komen er bugs bij die de release van Fedora mogelijk in de weg staan. Het is niet ongebruikelijk dat de release van Fedora wordt opgetrokken naar een later tijdstip, maar wel dat het zo vaak achter elkaar gebeurt en de datum enkele maanden wordt verplaatst. Meestal verschijnt Fedora toch wel zo rond deze tijd.

Problemen met zowel Anaconda als Fedup zorgen ervoor dat sommige systemen die de bèta draaien in kernel-panic verzeild raken en bevriezen. De bèta is daarom verder opgerekt tot het einde van de maand. De release van de Final is al zes keer verplaatst, van begin november tot de nieuwste datum, 8 januari 2013.