Windows 8 komt met twee varianten van Internet Explorer 10: één voor de nieuwe touch-interface Metro en één voor de aloude desktopomgeving. Eerstgenoemde staat geen browser plug-ins toe, zoals multimediatechnologie Flash van Adobe maar ook Microsofts eigen tegenhanger Silverlight.

Niet als plug-in

Microsoft komt nu deels terug op dat Flash-verbod, wat aanvankelijk is opgelegd naar voorbeeld van Apple. De Metro-variant van IE10 draait tóch Flash, maar dan niet als plug-in. Dit blijkt uit uitgelekte builds van Windows 8. Het gaat om de aankomende Release Candidate, die naar verwachting begin juni wordt vrijgegeven.

Leden van de forumsite Winunleaked.tk hebben de Flash-functionaliteit in Metro-IE10 ontdekt en online gepost. Flash is daarbij ook te vinden in het configuratiescherm van de uitgelekte Windows 8-build. Voorheen heeft Microsoft voor zijn nieuwe browser en besturingssysteem juist gesteld dat html5 de toekomst heeft.

Alleen whitelist

Het gaat overigens niet om een algehele permissie om Flash te draaien op willekeurig welke website die een Windows 8-gebruiker bezoekt in Metro-IE10. Flash is alleen toegestaan op een beperkt aantal grote, populaire sites die de Adobe-software gebruiken. Microsoft heeft hiervoor de Compatibility View List voor IE10 uitgebreid, meldt techblog Within Windows. Op die whitelist prijken nu websites van onder meer Disney, CNN, de BBC, Wired, Facebook en Zynga.

Flash-content op Disney.com draait in IE10 op Metro: Klik voor groot Screenshot via WithinWindows.

Flash-content op andere websites, die dus niet op Microsofts whitelist staan, kan alleen bekijken worden op de desktopvariant van IE10. Windows 8-gebruikers moeten daarvoor overschakelen naar die tweede browser in het aankomende besturingssysteem. Daarvoor is sinds kort een schakeloptie doorgevoerd waarbij gebruikers kunnen kiezen welke IE10-variant hyperlinks moet openen.

Batterijbewaking

Door Adobe's Flash-code geheel op te nemen in zijn browser kan Microsoft zijn eigen vereisten opleggen voor betrouwbaarheid, compatibiliteit, beveiliging en prestatieniveau. Dat laatste heeft directe impact op de batterijduur van Windows 8-laptops en -tablets.

Microsoft bewaakt dat vrij strikt en verbiedt daarom ook toegang tot api's in de variant van Windows 8 voor apparaten met ARM-processors. Onder meer browsermakers Mozilla en Google lopen hier tegen aan. Google heeft in zijn browser Chrome al geruime tijd Adobe's Flash ingebouwd.

Code delen

Adobe heeft met Google een overeenkomst om de Flash-broncode te delen, net zoals het dat heeft met BlackBerry-maker RIM en kennelijk ook met Microsoft. Webwereld heeft Adobe eerder al gevraagd welke bedrijven zo'n source-licentie hebben, maar dat wilde de softwareproducent niet onthullen. De Flash-maker verzekerde Webwereld in februari wel dat zijn op Flash gebaseerde AIR-platform in Windows 8 komt.