De planning is dat Windows 8 in de eerste week van de komende maand af is en naar dvd-persfabrieken en pc-partners wordt gestuurd. Het besturingssysteem heeft dan de zogeheten RTM-status (release to manufacturing).

Microsoft brengt Windows 8 dan ook uit voor bedrijven die een software-abonnement hebben bij de softwareproducent. Klanten met zo'n Software Assurance-contract krijgen “begin augustus volledige toegang tot de bits", blogt communicatiemanager Brandon LeBlanc van Microsoft.

TechNet, MSDN

Hij haalt marketing- en financieel topvrouw Tami Reller aan die dit al heeft medegedeeld aan partnerbedrijven van Microsoft. Tegelijk met de beschikbaarheid voor Software Assurance komt Microsoft-software ook uit voor it'ers en developers die een TechNet- of MSDN-abonnement hebben bij de Windows-producent.

Webwereld heeft navraag gedaan of die standaardpraktijk ook geldt voor Windows 8, en voor RT. Microsoft moet nog een definitieve bevestiging hiervan geven. In de aankondiging van begin juli over de beschikbaarheid begin augustus worden TechNet en MSDN overigens niet expliciet genoemd.

Consumenten op 26 oktober

Consumenten krijgen Windows 8 pas op 26 oktober in handen. De software is dan verkrijgbaar in winkels en voorgeïnstalleerd op nieuwe pc's. Dit heeft Windows-topman Steven Sinofsky net bekendgemaakt op Microsofts jaarlijkse sales-bijeenkomst. De komst eind oktober is begin deze maand al officieel bevestigd op de wereldwijde partnerconferentie van het bedrijf.

Bij voorgaande Windows-versies heeft Microsoft zijn nieuwe software ook telkens eerder uitgebracht voor zakelijke gebruikers. Zo is het door uitstel geplaagde Windows Vista in 2006 net vóór de Kerst uitgekomen voor bedrijven, beheerders en ontwikkelaars. Consumenten moesten wachten tot eind januari 2007. Het huidige Windows 7 heeft eind juli 2009 de rtm-fase bereikt, is sinds begin augustus te downloaden en heeft eind oktober 2009 de winkels bereikt.