Microsoft blogt over de vernieuwingen in het bestandsbeheer van Windows 8. Daarbij voert het bedrijf de ribbon-interface in, die zijn debuut maakte in Office 2007. De nieuwe interface (zie deze gallery) is gelijk de enige: Windows 8 krijgt geen optie om terug te gaan naar de 'klassieke' interface.

Meestgevraagd, maar te moeilijk

“Eén van de meest algemene verzoeken die we krijgen bij elk herontwerp is het blijven aanbieden van de oude user interface naast de nieuwe. Soms wordt dit voorgesteld als een voordeel voor de overgang, en soms als een compabitiliteitsmodus", schrijft Steven Sinofsky, president van de Windows en Windows Live divisie in een blogpost.

Hij vervolgt dat het veel te veel werk met zich meebrengt. “We hebben gedurende vele productcycli geleerd dat het werk om dat te blijven aanbieden een significante impact heeft op de evolutie van het product." De technische topman, die eerder de ontwikkeling van Windows 7 leidde, legt uit dat elke nieuwe functie of commando dan ook doorgevoerd moet worden in de oude interface. “Zelfs als daar geen logische plaats voor is."

De last van die 'backward compatibility' wordt ook alleen maar groter, stelt Sinofsky. De nieuwe interface wordt namelijk doorontwikkeld, wat het doorvoerwerk verzwaart. “Elke keer dat we een verandering aanbrengen, verdubbelen we het aantal 'oude' ervaringen dat we meenemen." Hij verzekert dat Microsoft na gedegen overweging heeft besloten de klassieke interface te laten vallen.

'Voor de massa'

“Het is nogal beangstigend maar ook behoorlijk spannend om de gelegenheid te hebben deze hoeksteen van ons product te herzien." De vice-president verdedigt deze en andere wijzigingen in de Windows 8-interface met de mededeling dat Microsoft mikt op de massa. “Ons doel is om de gebruikerservaring te verbeteren voor een meerderheid van onze gebruikers, terwijl we erkennen dat we - met zo'n lange geschiedenis en uiteenlopende diepte qua gebruik - niet alle 'power' kunnen bieden die iedereen mogelijk wil."

Hij verwacht dat er net zoals nu veel tools van derde partijen komen voor Windows. Overigens blogt hij dat populaire alternatieve Verkenners of add-ons zoals TeraCopy, FastCopy, xplorer2 en QTTabBar zeer klein zijn wat betreft het totale aantal Windows-gebruikers. Die tools zijn volgens hem geïnstalleerd op ongeveer 0,45 procent van alle pc's. Of ze ook daadwerkelijk gebruikt worden betwijfelt Sinofsky.

Add-ins geweigerd

Verder is de ribbon-interface alleen voor Microsoft-functies bestemd. Bestaande add-ins voor de Windows Verkenner blijven wel werken in het nieuwe besturingssysteem, maar zijn dan alleen via de rechtermuisklik aan te roepen. Dat is volgens Sinofsky met voorsprong de meestgebruikte manier voor ervaren gebruikers om add-ins te draaien.

Microsoft herziet de interface van Windows op diverse fronten. Het aankomende besturingssysteem verbergt ook de lang gebruikte tijdsinschatting voor bestandsacties, zoals kopiëren en verplaatsen. Het is volgens de developers van het bedrijf te moeilijk om vaak wild fluctuerende schatting voor de resterende tijd te verbeteren.

Eerder uitgelekt

De komst van de ribbon-interface in de Verkenner kwam april dit jaar al aan het licht via uitgelekte screenshots. Die zijn genomen van interne pre-release builds van Windows 8, waarvan er diverse zijn uitgelekt. Blogsite WithinWindows.com, die de ribbon-screenshots publiceerde, meldde toen dat er wel een optie was om de ribbon te verbergen. Dat blijkt nu slechts inklappen te zijn, en niet verbergen ten gunste van de klassieke interface.

Bekijk de Windows 8-verkenner in deze gallery.