Volgens Marc Benioff van Salesforce komen IT-beslissers voor een moeilijke keuze te staan: kies ik voor Windows 8 of ga ik wat anders doen. Hij verwacht weinig bedrijven te horen praten over Windows 8 upgrade cycli omdat diensten uit de cloud Windows eigenlijk irrelevant maken.

Dat groeit naarmate er betere draadloze verbindingen beschikbaar komen. "We zijn er nog niet. Niet alles maakt gebruik van een heterogene client, niet alles werkt via LTE, niet alles zit in de cloud... Maar we gaan wel richting een nieuwe wereld", zo citeert Computerworld.nl de extraverte topmanager van Salesforce.

Werknemers willen geen desktop meer

De trend dat werknemers hun eigen hardware (notebook, tablet en smartphone) naar het werk nemen, BYOD (bring your own device), speelt volgens Benioff eveneens een grote rol. Daardoor wordt investeren in hardware met een besturingssysteem als Windows minder logisch en financieel minder aantrekkelijk. Diensten binnen het buiten en bedrijf zijn via de cloud juist platformonafhankelijk.

Benioff verhaalt over een ontmoeting die hij had met een CIO van een multinational. "Haar doelstelling is om alle pc's te dumpen", zegt hij. "Ze ziet geen vraag vanuit gebruikers voor pc's." In plaats daarvan kiest deze manager voor een BYOD-aanpak. De volgende generatie mobiele apparatuur maakt dat CIO's en IT-managers nu al daarop anticiperen, voegt Benioff toe.

Benioff voorspelt al jaren doem voor Microsoft

Het is niet de eerste keer dat Benioff het einde van Microsoft aankondigt. Een jaar geleden zei hij al op zijn eigen Cloudforce-event dat Microsofts clouddienst Azure geen grote klanten trekt en niemand om Windows 8 geeft. Twee jaar eerder voorspelde hij al het einde van Microsoft SharePoint door de opkomst van de sociale netwerken.