“Het draaien van Metro-stijl IE zonder plug-ins verbetert de batterijduur, maar ook de beveiliging, betrouwbaarheid en privacy van consumenten", schrijft Windows-topman Steven Sinofsky op het ontwikkelblog voor Windows 8. Hij echoot daarmee de boodschap die Apple-ceo Steve Jobs lang geleden - in hardere bewoordingen - uitte over het gebrek aan Flash op de iPhone, en later ook de iPad.

Alleen in de desktop-app

Microsoft weigert Adobe's Flash niet volledig, maar zet het wel op de tweede rang: verbannen naar de 'oude' Windows-omgeving, die standaard niet wordt gestart. Metro is de default op Windows 8. Vanuit die nieuwe touch-interface kan de desktop wel worden gestart, maar die is volgens Computerworld.com redelijk weggemoffeld.

Deze verbanning geldt overigens niet alleen voor Flash, maar ook voor Microsofts eigen Silverlight, en alle soorten browsertoevoegingen. “Plug-ins waren belangrijk vroeg in de geschiedenis van het web", aldus Sinofsky. Hij prijst de vooruitgang die het web sinds die 'oude tijden' heeft geboekt met html5. Overigens is die webtaal officieel nog lang geen standaard.

Plug-ins en extensies zijn wel mogelijk in de uitvoering van Internet Explorer voor de 'oude' desktopinterface van Windows. Die omgeving is echter niet de standaardinterface in Windows 8 en valt ook niet als zodanig in te stellen. De bekende Windows-desktop, inclusief compatibiliteit met huidige Windows-programma's én de 'gewone' IE-uitvoering, draait als een app. Het is nog de vraag of die desktop-app wel aanwezig is op tablets, waar touch-bediening de norm is.

Wel in de preview-versie

Microsoft Nederland reageert op vragen van Webwereld over de beschikbaarheid van de desktop-app dat het geen antwoord heeft. “Wat wel duidelijk werd gemaakt in de keynote [op developersconferentie Build - red.] is dat de versie die nu beschikbaar is een developer preview is en niet representatief is voor het uiteindelijke product", aldus Microsoft.

De desktop-app met de bekende Windows-omgeving is op dit moment wel aanwezig op de speciale developer-tablets die Microsoft heeft uitgedeeld op zijn ontwikkelaarsconferentie Build. Die Samsung-tablet met x86-processor (Intel Core i5) draait de nu vrijgegeven preview van Windows 8. Microsoft-topman Steven Sinofsky heeft die tablet gepresenteerd als “Echt een machine voor developers".

x86-pc's versus ARM-tablets

Het is niet bekend of deze tablet ook echt op de markt komt. Windows 8-tablets met x86-processors staan wel gepland. Naast die tablets komen er ook exemplaren met ARM-chips, zoals in de iPad. Microsoft brengt daarvoor een aparte uitvoering uit van Windows 8, waarvan nog geen download beschikbaar is. Die ARM-variant kan geen huidige Windows-applicaties draaien.

Op die ARM-variant draaien alleen 'nieuwe' Windows-apps, gemaakt in html, css (cascading style sheets) en JavaScript. In wezen zijn dit reguliere webapps, maar Microsoft heeft op de Build-conferentie laten zien dat er specifieke Windows 8-code nodig is om zo'n webapp een Metro-stijl te geven en dus echt in de nieuwe interface te laten passen.

Windows-apps versus webapps

De softwareproducent prijst apps aan voor heel Windows 8, maar het doelt daarbij op de 'nieuwe' apps. Gewone Windows-programma's, gemaakt in andere talen, draaien alleen in de desktop-app van Windows 8. Techblog AllThingsD van de Wall Street Journal heeft van Microsoft de geruststelling gekregen dat die desktop-app wél aanwezig zal zijn op Windows 8-tablets, ook met ARM-chips.

De desktopuitvoering van IE is daarmee beschikbaar op alle Windows 8-apparaten. Plug-ins, zoals Flash en Silverlight, zijn in theorie dan daarop te draaien. Voor ARM-computers kan zo'n plug-in dan wel aanpassingen vereisen. De beschikbaarheid van bestaande plug-ins is dus niet gegarandeerd op Windows 8.

Adobe gaat buiten de browser

Adobe stelt in een blogpost dat Flash een goede toekomst heeft op Windows-desktops, ook met versie 8 van dat besturingssysteem. Voor tablets ligt dat wat anders. Flash-maker Adobe “verwacht dat Flash-apps naar Metro komen via Adobe AIR". Die Adobe Integrated Runtime draait webcontent, waaronder Flash, buiten de browser.

Volgens Adobe is dit “vergelijkbaar met hoe ze [Flash-apps - red.] nu op Android, iOS en BlackBerry Tablet OS zijn". Voor die mobiele platformen kunnen developers weliswaar in Flash ontwikkelen, maar voor het uiteindelijke aanbieden en draaien moeten ze vaak hun code converteren, of in ieder geval omzetten in een op zichzelf staande app. Voor Apple's iOS moet de code geheel ont-Flash-ed worden, aangezien Apple geen Flash toestaat op zijn mobiele besturingssysteem.

Html5

Adobe vervolgt de blogpost over Windows 8 en Metro met de mededeling dat het technologieneutraal is. De softwareproducet wil content-uitgevers en developers helpen om hun gebruikers te voorzien van de 'rijkste ervaringen', onafhankelijk van de technologie. Dat omvat wat Adobe betreft html5 én Flash. “We werken hecht samen met Microsoft, Google, Apple en anderen in de html-gemeenschap om innovatie in html5 te stimuleren."