Microsoft stelt Windows 8 vanaf die datum beschikbaar voor abonnees van zijn betaalde diensten TechNet (voor ict-beheerders) en MSDN (voor softwaredevelopers). Een dag later, op 16 augustus, komt het pc- en tabletbesturingssysteem uit voor grote bedrijven die een contract hebben voor een software-abonnement (Software Assurance) bij Microsoft. Klanten zonder zo'n Software Assurance-overeenkomst kunnen vanaf 1 september licenties aanschaffen voor Window 8, meldt techblog Ars Technica.

App-winkel open

Build 9200 is de subversie van Windows 8 die nu 'echt af' is verklaard. Microsoft meldt in zijn aankondiging van de RTM (release to manufacturing) dat de volgende mijlpaal voor het besturingssysteem de start is van de winkelverkoop op 26 oktober. Dan komen ook nieuwe pc's en tablets uit die Windows 8 draaien.

Tegelijk met het bereiken van de RTM-fase opent Microsoft de deuren van zijn eigen app-winkel voor de nieuwe Metro-interface van het nieuwe besturingssysteem. De Windows Store was al operationeel, maar alleen voor gratis apps waarbij Microsoft de toestroom volgens techblog The Verge met opzet heeft beperkt. Developers kunnen nu ook betaalde apps indienen bij Microsoft voor goedkeuring en plaatsing in de winkel.

16 miljoen test-pc's

De softwaremaker stelt dat Windows 8 het meest geteste product, zowel in aantallen als in diepgang, is dat het ooit heeft gemaakt. In totaal hebben 16 miljoen pc's actief meegewerkt aan het testprogramma, wat achtereenvolgens de alpha-versie (Developer Preview), bèta-versie (Consumer Preview) en release candidate (Release Preview) omvat. Laatstgenoemde draait op maar liefst 7 miljoen pc's.

Normaliter is een release candidate de definitieve versie van een softwareproducet wat functies betreft. Een softwareleverancier fixt dan alleen nog ernstige, zogeheten showstopper bugs. Microsoft heeft echter eerder al laten weten dat het nog functionele en cosmetische wijzigingen doorvoert tussen de Release Preview en de definitieve release, die dus op 15 augustus uitkomt voor ict'ers.