Microsoft heeft zijn kwartaalcijfers bekendgemaakt en het bedrijf meldt een hogere omzet, maar noteerde ondanks dat 3,7 procent lagere winst dan vorig kwartaal. Microsoft CFO Peter Klein stelt in een rondetafelgesprek met journalisten dat de introductie van Windows 8 een grote onderneming is en daarom tijd nodig heeft.

Windows goed dankzij pre-sales

De omzet steeg het afgelopen kwartaal met 24 procent, terwijl na de introductie van Windows 7 de omzet het daarop volgende kwartaal met liefst 70 procent steeg. Analisten hadden daarom ook een hogere omzet verwacht na de introductie van Windows 8.

De Windows-divisie van Microsoft presteerde goed. Bij deze omzet zit de verkoop van Office-upgrades van vorige kwartalen. De verkoop van enkele producten geboekt op het moment dat de transactie volledig is voltooid en het product is afgeleverd, terwijl andere worden genoteerd op het moment dat de verkoop wordt gedaan.

De verkoop van Windows 8 zorgde wel voor hoge cijfers: de softwaregigant profiteert dit kwartaal van de eerdere pre-sales van Windows-8 licenties waarvan er 60 miljoen zijn verkocht. Die verkoop wordt geboekt omdat het product de afgelopen periode is afgeleverd en dus niet op het moment van de verkoop. Deze W8-verkoop levert Microsoft dit kwartaal 944 miljoen dollar op.

Groei zakelijke markt

Door de winst van Office-upgrades van vorige periodes en de winst van Software Assurance-licenties, is de omzet van de zakelijke divisie van de softwaregigant gestegen met 3 procent. Een deel van deze winst is te danken aan de Server & Tools-divisie, waarvan de omzet met 9 procent steeg ten opzichte van vorig jaar. Microsoft meldt dat die groei vooral komt door SQL Server en System Center.

Aandeelhouders waren niet onder de indruk van Microsofts jongste cijfers en de koers zakte na de aankondiging met 2,1 procent.