De previewversie van Windows 8 is vandaag verschenen en bevat een aantal nieuw features. Op ontwikkelaarscongres BUILD dat woensdagavond is begonnen, laat Microsoft alvast de nieuwe Bing-opties zien. Er wordt daarbij veel stilgestaan bij de zoekfunctionaliteit die nu een globale search-optie is die internet met het Windows 8.1-apparaat combineert.

Meer Windows 8-apps

De verbeterde charm ‘Zoeken’ is op te roepen vanuit verschillende Windows 8.1-apps en geeft contextgevoelige zoeksuggesties. Windows-chef Julie Larson-Green demonstreert hoe Bing meteen vanuit de Outlook-app zoekt binnen de mailbox, op het apparaat zelf en ook naar informatie die online te vinden is.

“Bing in Windows en Xbox zorgt ervoor dat ontwikkelaars snel nieuwe applicaties kunnen bouwen met meer functionaliteit”, denkt Microsoft-CEO Steve Ballmer. Gebruikers laten Windows 8-apps tot nu toe links liggen en Ballmer benadrukt dan ook dat er inmiddels 100.000 apps in de Windows Store staan. Ook kondigt Ballmer de komst van Flipboard- en Facebook-apps aan.

Windows Maps 3D

Ook staat onderdirecteur van ontwikkeling Antoine Leblond uitgebreid stil bij Visual Studio 2013 waarmee developers Windows-applicaties kunnen bouwen. Deze ontwikkelsoftware heeft een aantal verbeteringen voor onder meer het debuggen en het naast elkaar draaien van vensters die het programmeren van apps makkelijker moeten maken.

Platform-chef Gurdeep Singh Pall demonstreerde onder meer de nieuwe Windows Maps-applicatie Bing Travel die 3D-beelden ondersteunt. Ontwikkelaars kunnen gebruikmaken van deze functionaliteit om hun eigen apps te verbeteren, belooft de Microsoft-topman op BUILD.