De software staat gepland om eind deze maand te worden afgerond; het bereikt dan de zogeheten RTM-fase (release to manufacturing). De code is dan beschikbaar voor pc-makers. Normaliter luidt RTM ook de beschikbaarheid in voor abonnees van Microsofts betaalde developerdienst MSDN en beheerdersdienst TechNet. Laatstgenoemde is goedkoper, maar wordt geschrapt. Ditmaal komt de nieuwe versie van Windows echter niet vroeger beschikbaar voor IT-professionals.

Iedereen moet wachten tot oktober

Algemene beschikbaarheid volgt in de regel kort na de RTM, waarbij MSDN- en TechNet-abonnees een 'voorsprong' krijgen. Hetzelfde geldt voor grootzakelijke klanten met een software-abonnement. Microsoft lijkt daar nu van af te wijken, melden welingelichte bronnen van Microsoft-watcher Mary Jo Foley. Bronnen van technieuwssite The Verge bevestigen dit.

Voor Windows 8.1 komt de GA-release (general availibility) twee maanden na de RTM, aldus de anonieme bronnen. De nieuwe versie volgt daarmee het schema van zijn voorganger, met de uitzondering dat alleen Microsofts pc-partners de RTM in handen krijgen. De RTM van Windows 8 is begin augustus 2012 uitgebracht, waarna MSDN- en TechNet-abonnees het midden die maand kregen. De GA volgde mid oktober.

Skype en SkyDrive ingebakken

De aankomende Windows-update staat gepland om eind oktober beschikbaar te zijn. Dat is dan als gratis update voor huidige gebruikers van Windows 8 én als voorgeïnstalleerd systeem op nieuwe pc's en pc-tabets. Een vroege versie van 8.1 is nu net uitgelekt. Die build (nummer 9471) is verder doorontwikkeld dan de officieel vrijgegeven bèta en toont hoe de RTM eruit gaat zien.

De uitgelekte software heeft inderdaad Microsofts eigen VoIP-client Skype standaard ingebouwd. Dat was al het geval voor de eigen Surface-tablets die de Windows-producent maakt en verkoopt. Verder is de ingebouwde Mail-app verbeterd (met ook Skype-integratie), is Microsofts cloudopslagdienst SkyDrive geïntegreerd in de Foto-app en ontbreekt de in 8 wel aanwezige integratie met Facebook en fotosite Flickr. Windows 8.1 heeft ook enkele GUI-aanpassingen om gebruikers te helpen hun weg te vinden in het voor touch ontwikkelde besturingssysteem.