De terugkeer van de Startknop, die net als het bekende Start-menu door sommige gebruikers wordt gemist, is net officieel bekend gemaakt door Microsoft. Vice-president Antoine Leblond snijdt dit onderwerp aan helemaal aan het einde van zijn blogpost, over de verbeteringen die Windows 8.1 gaat brengen.

'Nog veel non-touch'

Die aanstaande update (codenaam Windows Blue) heeft nog geen officieel bekendgemaakte release-datum. De terugkeer van de Startknop wordt aangekondigd onder het kopje 'Betere muis- en toetsenbordopties'. Daar legt Leblond uit dat pc's zich ontwikkelen voor mobiel computing waarbij mensen hun apparaten gebruiken middels touch. "En we hebben Windows 8 daarvoor ontworpen."

"Maar we erkennen ook dat er veel non-touch apparaten nu in gebruik zijn, vooral in de zakelijke wereld", vervolgt de Microsoft-topman meteen. Daarom krijgt Windows 8.1 in plaats van de Start-tip linksonder in beeld het Windows-logo daar als Startknop. Het selecteren van die optie, met een muisklik, levert dan het Start-scherm van de zogeheten Modern UI op. Die voor touch ontwikkelde GUI (gebruikersinterface), voorheen Metro geheten, blijft dus wel het startpunt van Windows.

De desktop-GUI

De nieuwe Startknop verschijnt als een gebruiker de muisaanwijzer in de linkeronderhoek van het beeldscherm plaatst. Verder is de knop altijd in beeld als een gebruiker de desktop-GUI in beeld heeft en gebruikt. "Er zijn ook opties om te veranderen wat de hoeken doen", verwijst Leblond naar de touch- en muisklikmogelijkheden voor de vier schermhoeken waar Windows 8.1 dan op reageert.

Ook biedt Microsoft met de aankomende update voor de huidige Windows-versie mogelijkheden om een computer (tablet of pc) te laten booten naar een "alternate screen". Dat zou dan een alternatief betreffen voor het tegeltjesscherm van de Modern UI. "Als je bijvoorbeeld liever de Apps-view wilt zien in plaats van alle tegels, dan kun je ervoor kiezen om het Start-scherm direct naar de Apps-view te laten gaan."