De eerste grote update voor Windows 8 is binnen een jaar ontwikkeld en afgerond. Het Start-scherm van de touch-interface Modern UI (voorheen Metro) is meer aan te passen, met app-tegeltjes van verschillend formaat. Op het bekende desktopscherm is nu weer een Start-knop te vinden, vergelijkbaar met die bedieningsoptie in Windows van vóór versie 8. Microsoft benadrukt: "We hebben naar je geluisterd".

Pc-functies als multitasking en multimonitor

Daarnaast prijst Microsoft de verbeterde mogelijkheden voor multitasking aan. Modern-apps zijn nu naast elkaar te plaatsen, tot een maximum van vier stuks. Voorheen kon Windows 8 twee apps tegelijk tonen waarbij de ene het grootste deel van de schermruimte kreeg en de ander het restant. Ook de support voor gebruik van meerdere monitors is verbeterd in 8.1.

Verder heeft Microsoft zijn zoekmachine Bing en ook cloudopslagdienst SkyDrive diep geïntegreerd in de nieuwe Windows-versie. Zoeken op internet naar gezondheids- en voedingsinformatie, maar ook naar informatie in lokale bestanden kan direct vanuit het besturingssysteem.

Cloudpush en app store

Opslag kan standaard gedaan worden in de cloud van Microsofts SkyDrive, dat automatisch synchroniseert naar andere Windows-apparaten met Microsoft-accounts. Hetzelfde geldt al voor Modern-apps aangeschaft in de Windows Store van Microsoft. Die online-winkel krijgt nu ook een make-over, om nieuwe en populaire apps meer onder de aandacht te brengen. Updates voor apps worden nu standaard automatisch geïnstalleerd.

Update: Gecorrigeerd dat Windows 8.1 wel de Start-knop terugbrengt, maar dat die niet het aloude Start-menu met zich meebrengt. Er zijn diverse tools op de markt die dat wel doen.