Update 1 van Windows 8.1 is in zijn RTM-stadium, Release to Manufacturing. Dat betekent dat de soft- en hardwarepartners van Microsoft de eerste grote update van Windows 8.1 in huis hebben. Update 1 komt volgende maand vrij voor de consument.

Dat meldt The Verge op basis van niet nader aangeduide bronnen. De naam van de update is officieel nog niet bekend, de werktitel is Update 1. Vorige week werd de komst van de update al aangekondigd door Microsoft op het Mobile World Congress in Barcelona, maar details lekten eerder dit jaar al uit.

Voor liefhebbers van muis en toetsenbord

De update zal vooral toevoegingen hebben voor het gebruik met de muis en toetsenbord. Windows 8 kwam op de markt als besturingssysteem voor aanraakschermen en al snel werd 8.1 uitgebracht met al wat functies waarvan gebruikers vonden dat zij die misten in 8. Nu wordt opnieuw een concessie gedaan de desktopliefhebbers.

Zo is het startmenu verduidelijkt, worden apps weergegeven in de taakbalk en is de rechtermuisknop uitgerust met een menu om de tegels op het scherm aan te passen. Grootste verandering is dat pc's zonder aanraakscherm automatisch opstarten naar de desktop in plaats van het tegelscherm.

Rechtermuisknop gebruiken voor aanpassen tegels:

Minder gebruik van geheugen

Verder zorgt de update voor kleiner gebruik van de opslagruimte. Update 1 kan op een machine worden gezet die aan geheugen slechts 1GB RAM heeft en heeft maar 16GB aan schijfruimte nodig. Dat moet systemen goedkoper maken in aanschaf. Eerder werd al bekend dat de licentiekosten naar beneden gaan, met maar liefst 70 procent voor goedkopere machines.