De setup van Windows 8.1 laat gebruikers inloggen voor dat besturingssysteem met een Microsoft-account. Daarbij kunnen ze een bestaande inlog bij de Windows-maker gebruiken of een nieuwe aanmaken. Het scherm voor de inlog lijkt geen opties voor te schotelen om een lokaal account te gebruiken. Die mogelijkheid is er echter wel.

Bekende kwestie

Testers klaagden al bij de bèta-versies en de RTM (release to manufacturing) over het schijnbare gemis van lokale accounts bij de setup van Windows 8.1. Die klachten zijn echter niet terecht: lokale accounts zijn nog wel mogelijk, alleen niet direct zichtbaar. De optie die in Windows 8 duidelijk werd getoond, is enkele schermen verder weggestopt.

"Lokale accounts kunnen net als in de Preview- en de RTM-versie ook aangemaakt worden", antwoordt marketingmanager Lars van Beek van Microsoft Nederland. "Echter, de ervaring met een Microsoft account is veel beter, synchroniseren van je gegevens en instellingen, gebruik van e-mail en Skydrive/Skype maakt het veel eenvoudiger met een Microsoft-account."

Naderhand of juist vantevoren

Om een lokaal account te gebruiken op een 8.1-pc of -tablet, kan de gebruiker ná inloggen met het cloud-account dat omzetten in een lokaal account. Het kan echter ook vantevoren. Hiervoor moet de gebruiker tijdens de setup kiezen voor de optie om een nieuw account aan te maken. Doordat het bewuste setup-scherm over inloggen met een Microsoft-account gaat, lijkt die aanmaakoptie om alleen zo'n cloud-inlog te gaan.

Computerworld.nl legt stapsgewijs uit hoe Windows 8.1 in gebruik kan worden genomen zonder Microsoft-account.

Dat is niet het geval: het aanmaken geldt voor beide soorten accounts. Onderaan het volgende scherm, wat wel specifiek is voor de aanmaak van een nieuw Microsoft-account, staat de optie om in te loggen op de pc zónder zo'n cloud-account. "Nu maak je een lokaal account aan, die kun je later weer koppelen aan een Microsoft-account", legt Van Beek uit. "Vanuit de Charm/instellingen-menu kun je ook lokale accounts maken."

Al account bij Outlook.com, Xbox LIVE, of Skype

Overigens kunnen veel gebruikers - zonder dat ze het beseffen - al een Microsoft-account hebben. Het bedrijf heeft namelijk diverse van zijn online-diensten gekoppeld aan het algemene cloud-account dat het gebruikers biedt. "Als u al een account hebt dat u gebruikt met Outlook.com, Xbox LIVE, Windows Phone of Skype, hebt u al een Microsoft-account", staat vermeld in de uitleg over upgraden van Windows 8 naar 8.1.