Het 32-bits besturingssysteem liet de computer sneller en efficiënter draaien. Nieuw aan Windows 95 was het zogeheten plug & play-principe. Dit werd door gebruikers al snel verbasterd naar plug & pray, aangezien de techniek niet foutloos werkte. De bedoeling van plug & play was het automatisch laten installeren van hardware, terwijl er voorheen jumpers nodig waren om het besturingssysteem te vertellen om welke hardware het ging.

Autoplay

Windows 95 richtte zich ook meer op multimedia. Zo kreeg het cd-station een autoplay-mogelijkheid. Stop een cd in de lade en deze laadt automatisch de software die er op aanwezig is. Ook het contextmenu onder de rechtermuisknop was een compleet nieuwe toevoeging, wat het werken efficiënter moest maken.

Het register dat werd geïntroduceerd bij Windows 95 moest het configureren van een systeem vele malen makkelijker maken. Ondanks het feit dat vele fanatieke gebruikers aanpassingen aanbrengen in het register, is het tevens een favoriet doelwit van virus- en spywareschrijvers. Deze nestelen hun software vaak in het register, wat het verwijderen erg moeilijk maakt.

Promotie

De gekte rond Windows 95 kende geen grenzen. Om alleen al het Rolling Stones nummer Start me up te mogen gebruiken tijdens de introductie, betaalde Microsoft 12 miljoen dollar. Britten kregen een gratis editie van The Times, betaald door Microsoft die 1,5 miljoen exemplaren liet drukken. Dat is twee keer meer dan de normale oplage van de krant destijds. Het Empire State Building in New York werd verlicht in de kleuren rood, geel en groen: de kleuren van het Microsoft-logo.

De concurrentie was destijds niet onder de indruk. Het besturingssysteem van Apple ondersteunde de nieuwe feautures in Windows 95 al en Tim Breuer van IBM verklaarde destijds tegenover The Washington Post dat hun besturingssysteem OS/2 'dezelfde features zeven jaar eerder al had'.

386DX

Desondanks heeft de promotie en introductie van Windows 95 Microsoft geen windeieren gelegd. Binnen vier dagen werden er 1 miljoen exemplaren van het besturingssysteem verkocht.

De systeemeisen voor Windows 95 doen inmiddels nostalgisch aan: een 386DX processor, 4 MB werkgeheugen, 35 MB harde schijf-ruimte en vga-resolutie. Klanten moesten DOS 5 hebben draaien om Windows 95 te kunnen installeren. Ter illustratie: Windows XP draait op een processor van minimaal 233 MHz , 64 MB werkgeheugen, 1,5 GB harde schijf-ruimte en svga-resolutie. Deze aanbevelingen zijn echter aan de krappe kant.