De wereldwijde servermarkt is het derde kwartaal met 8,1 procent gegroeid, zo blijkt uit cijfers van IDC. Het aandeel Windows-systemen (gemeten naar verkochte aantallen) is inmiddels gestegen tot 36,9 procent. Unix en Linux moeten genoegen nemen met respectievelijk 31,7 en 11,5 procent, aldus IDC.

Vooral de migratie van Windows NT naar nieuwere versies zorgen voor de stijging van Microsofts marktaandeel. Dit komt omdat steeds meer bedrijven Windows-servers gebruiken voor specifieke bedrijfsapplicaties, zoals erp en crm.

Ook Gartner heeft dinsdag cijfers gepresenteerd over de servermarkt. Deze marktvorser heeft becijferd dat de wereldwijde omzet uit serververkopen het derde kwartaal is gestegen met 5,6 procent. Ook volgens Gartner gaat Microsoft inmiddels aan kop gemeten naar verkochte aantallen.

Gemeten naar omzet is IBM nog altijd koploper. Deze fabrikant zag zijn omzet het afgelopen kwartaal met ruim 10 procent stijgen tot meer dan vier miljard dollar.

HP staat met een omzet van 3,5 miljard dollar op de tweede plaats. Op gepaste afstand volgt Dell met een omzet van 1,3 miljard dollar.