De Windows Azure Mobile Services bieden developers een reeks aan middelen om apps te maken die vertrouwen op cloudsystemen. Dit betreft dan de Azure-cloud van Microsoft. Developertopman Scott Guthrie van het bedrijf prijst in een blogpost de nieuwe diensten aan als makkelijke manier om een mobiele back-end op te zetten die dienst kan doen voor een reeks aan app-platformen.

Android en iOS volgen

Naast Microsofts eigen Windows 8 en Windows Phone (met de huidige versie 8 van dat smartphonebesturingssysteem) omarmt het bedrijf hiermee ook Android, iOS en HTML5. Google's Android en Apple's iOS lopen qua marktaandeel én developers flink voor op de twee besturingssystemen van Microsoft. Versie 5 van webopmaaktaal HTML geniet ook veel aandacht, van site- en app-makers.

De Mobile Services van Windows Azure bieden support voor op maat gemaakte (custom) API's (application programming interfaces), gebruik van broncode-controle via ontwikkelsysteem Git, ondersteuning van JavaScript, een API voor Microsofts ontwikkelplatform .NET, gratis gebruik van een 20 megabyte SQL-database in Microsofts cloud voor mobiele diensten en mobiele websites, plus een centraal punt voor het doorsturen van notificaties aan Android-apparaten.

Nu (bèta's) beschikbaar

"Al deze verbeteringen zijn nu beschikbaar om onmiddelijk te gebruiken", blogt Guthrie. Hij voegt daar wel aan toe dat sommige van de mobiele updates aan Azure nog in bèta zijn, waarvoor hij de term 'preview' hanteert. Het lijkt erop dat Microsoft eigen technologie geen voorrang heeft gegeven bij de bouw en uitrol van de Azure Mobile Services. Zo is de mogelijkheid van custom API's er nu wel voor server-side JavaScript, maar nog niet voor het eigen .NET. Dat wordt volgens de vice-president development op een later, nog niet bekendgemaakt, tijdstip toegevoegd.

Makkelijk mobiele apps met cloud maken, houdt Microsoft developers voor: