Microsoft is niet van plan Windows Azure in licentie te leveren aan bedrijven, zodat die het in hun eigen datacenter kunnen draaien. Dit schrijft senior director Steven Martin in een blogpost. Er zijn blijkbaar van veel kanten verzoeken binnengekomen om Azure zelf te draaien. Dit heeft waarschijnlijk ook te maken met de grote storing anderhalve week geleden waardoor Azure een etmaal lang heeft plat gelegen.

Azure is de cloud computing-onderlaag van Microsoft waarop bedrijven hun applicaties kunnen ontwikkelen en draaien. Het is een uitbreiding op de Windows Server-codebasis. De leverancier bouwt daar op voort met onder meer de eigen SQL Server-database, maar ook met speciale beheerprogrammatuur voor het verdelen van de rekenklussen over de servers en datacenters die de cloud vormen.

‘Te grootschalig’

Op het eerste gezicht zou dit platform goed kunnen draaien in de eigen datacentra van bedrijven. Maar volgens Steven Martin zal Azure daar niet terecht komen. “We zien het niet gebeuren dat er iets op onze prijslijst komt te staan als ‘Windows Azure’ dat wordt verkocht voor on-premises deployment”, schrijft Martin. Hij stelt dat Azure zelf lokaal draaien voor eigen gebruik ook niet praktisch is voor klanten, omdat de implementatie speciaal is gemaakt voor de grote schaal van de datacentra van Microsoft.

Zijn opmerkingen staan haaks op oudere mededelingen van Microsoft. Woordvoerders hebben eerder nog verzekerd dat Azure niet alleen bij de producent zelf zal draaien. Dat is in eerste instantie wel het geval, maar daarna volgt beschikbaarheid voor hostingbedrijven. Het lijkt er nu op dat Microsoft de cloudgrens trekt bij die partners.

Manager Martin stelt dat de innovaties die uit Azure voortkomen wél terechtkomen bij de klant. Het softwarebedrijf verwerkt die nieuwe ontwikkelingen weer in het reguliere Windows Server en beheeromgeving System Center. Eerder is aangegeven dat dit ook geldt voor de geheel nieuwe virtualisatietechnologie in Azure; die komt deels naar Windows-hypervisor Hyper-V.

In november?

Azure zit nu nog in de testfase. Ceo Steve Ballmer heeft eind vorige maand laten vallen dat het cloud-platform in november uitkomt. Hij zei dat zijn bedrijf klaar is om ermee op de markt te komen tijdens de Professional Developer Conference (PDC). De volgende editie van die ontwikkelaarsbijeenkomst van de Windows-producent vindt van 17 tot 20 november plaats in Los Angeles. Op PDC 2008 is Azure onthuld.

Navraag bij Microsoft levert het antwoord op dat er nog geen datum is vastgelegd voor de lancering van de cloud-uitvoering van Windows. Woordvoerders houden het op de eerder afgegeven schatting van “rond het einde van dit jaar”. Topman Ballmer lijkt zijn mond voorbij te hebben gepraat of voert juist de interne druk op zijn ontwikkelaars op.