De gratis upgrade voor bestaande gebruikers van Windows 8 naar versie 8.1 komt later dit jaar uit. Dat Microsoft geen upgrade-tarief heft, is nu net onthuld door Windows-topvrouw Tami Reller. Zij praat over de al enige tijd verwachte Blue-update, nu officieel Windows 8.1 geheten, op een bijeenkomst van investeringsbank JP Morgan. Het officiële Windows-blog doet melding van haar uitspraken.

Via de app store

Gebruikers kunnen overgaan naar 8.1 via de Windows Store, waar ook apps voor de touch-interface van het Microsoft-besturingssysteem zijn te downloaden. Daarvan heeft het bedrijf er inmiddels meer dan 70.000, vertelt Reller. Over de inhoudelijke wijzigingen die de eerste grote update voor Windows 8 brengt, heeft de marketingtopvrouw geen uitspraken gedaan.

Ook is het nog onbekend wat 8.1 gaat kosten voor nieuwe gebruikers, en of er prijsverschil is voor overstappers vanaf voorgangers Windows 7 en Vista of vanaf het oude Windows XP. Tot slot houdt Microsoft ook de releasedatum nog voor zichzelf. Reller spreekt van "later dit jaar", terwijl het bedrijf eerder heeft losgelaten dat Blue in het najaar uitkomt.

'Voor de kerst'

Reller stelt wel gerust dat 8.1 ruim voor het kerstseizoen af is, meldt de Amerikaanse it-nieuwssite Cnet. Ze zegt dat Microsoft er zich van bewust is dat zijn hardwarepartners (de diverse pc- en tabletfabrikanten) tijd nodig hebben om de update te installeren op apparaten die ze in de winkels willen hebben voor de grote verkoopperiode.

Een publieke preview van Windows 8.1 is vanaf 26 juni beschikbaar. Die bèta komt uit op de developersconferentie BUILD die Microsoft dan organiseert in San Francisco. De preview zal beschikbaar zijn voor zowel het reguliere, op x86-processors draaiende Windows 8, als op de aparte, op ARM-chips draaiende variant Windows RT.

Update:

Detail toegevoegd dat 8.1 niet vlak voor kerstmis pas uitkomt.