De op internet opgedoken update van Windows 8 is build 9364 van het nieuwe besturingssysteem. De release, een ISO-bestand van 2,63 GB, is alleen voor 32-bit x86-processors. Het is een zelfstandige installatie, dus hoeft niet als upgrade bovenop Windows 8 te worden gezet. Techblog Neowin heeft de alpha-build geïnstalleerd en showt screenshots van de set-up.

414 MB

Naar verluidt is deze build de eerste mijlpaal (Milestone 1) in het ontwikkeltraject voor Windows Blue. Versie 11 van webbrowser Internet Explorer is al opgenomen in de software. Deze alpha is uitgelekt compleet met een screenshot waarin een uniek build-ID valt te zien, van de Microsoft-partner die de software naar buiten heeft laten gaan.

In het screenshot van de draaiende Windows-release is ook te zien dat het besturingssysteem maar 414 MB geheugen gebruikt. Het besturingssysteem lijkt 17,2 GB opslagruimte in beslag te nemen, maar het is niet zichtbaar of de installatie ook al andere applicaties bevat. Hiermee dringt Microsoft vooralsnog niet het ruimtegebruik van Windows terug, waarover op tablets al ophef is ontstaan.

Het begeleidende screenshot van de uitgelekte Windows Blue-build: Klik voor groot

Via: Windows9beta.com.

Mini-tegeltjes en 50/50 beeld

Verder valt aan de nieuwe release op dat de tegeltjesinterface (de GUI die voorheen Metro heette) is aangepast. Gebruikers kunnen de tegeltjes voor apps, met live-informatie uit die programma's, nu afwijkende formaten geven. Dit in plaats van alleen de rechthoek en halve rechthoek die nu in Windows 8 zijn toegestaan.

Ook zijn apps nu naast elkaar in beeld te brengen op een 50/50 verhouding, zoals Windows 7 standaard al kan (via Windows-toets en pijltje-links en -rechts). Windows 8 biedt een (niet te wijzigen) beeldverhouding van 75 naast 25 procent voor twee Metro-apps tegelijk in beeld.

Apps-verbeteringen

Daarnaast biedt Windows Blue een grotere aanpasbaarheid door onder andere meer kleurkeuzes voor het start-scherm. De door veel desktopgebruikers gewenste terugkeer van de Start-knop is niet aan de orde. Wel heeft Blue een Metro-uitvoering van de Rekenmachine, een nieuwe Sound Recorder-app, een nog niet werkende Movie Moments-app, en een alarmklok-app.

Het ontwikkeltempo voor Internet Explorer wordt ook opgevoerd; Windows Blue draait IE11: Klik voor groot

Via: NDTV Gadgets.

Techblog The Verge concludeert dat Microsoft nu de benodigde stappen neemt om tabletgebruikers meer te laten doen in de Metro-interface. Terugvallen op het bekende Configuratiescherm van de aloude desktop-gui is dan niet meer nodig. De vroege Windows-build is op diverse plekken te vinden om te downloaden, hoewel het maar de vraag is of die software niet voorzien is van malware. De evaluatieperiode voor deze build loopt tot 15 januari 2014.

Lees ook: 10 coole features van Windows Blue op Computerworld.nl.