Windows 8.1 borduurt verder op de nieuwe look&feel van Windows 8 én brengt – weliswaar in andere vorm – de felbegeerde startknop terug in beeld. Microsoft presenteerde deze grote update voor zijn (touch-)besturingssysteem Windows 8 voor het eerst op de BUILD-conferentie in juni dit jaar.

Elk jaar een nieuw Windows

Microsoft heeft een aangepast, sneller ontwikkelschema bedacht. Voortaan verschijnt er grofweg elk een jaar een grote update voor Windows. Dit als onderdeel van een geheel nieuw bedrijfsproces, dat volgens aftredend CEO Steve Ballmer het bedrijf in staat stelt over te schakelen naar een “absoluut snelle releasecyclus: snelle release, gevolgd door snelle release”.

Hiermee omarmt Microsoft een proces waarbij de software aan de lopende band kan worden aangepast en afgeleverd. Het doel? Sneller inspringen op klachten van gebruikers en de omloopsnelheid van nieuwe features opvoeren. Dit is in een trendbreuk met het verleden waarin er telkens meer tijd tussen nieuwe Windows-versies zat. Hier een overzicht van de diverse Windows-versies van het verleden.