Met Home Server wil Microsoft gezinnen helpen eenvoudiger de computers in hun huis te beveiligen en hun gegevens zeker te weten. Microsoft heeft 2,5 jaar aan het product gebouwd. "Windows Home Server is een nieuw product voor families om al hun computers, digitale apparaten en printers te koppelen. Windows Home Server zal hen helpen hun collecties van digitale media te bewaren, te beschermen en te delen", aldus Bill Gates eerder dit jaar.

Windows Home Server, dat gebaseerd is op Windows Server 2003 R2, de huidige versie van Windows Server, voorziet in de mogelijkheid om backups te maken van alle computers in een thuisnetwerk. Zowel de persoonlijke gegevens als de pc zelf worden op de server opgeslagen en kunnen vanaf daar hersteld worden. Daarnaast biedt Windows Home Server een beveiligingsdashboard dat een overzicht geeft van de status van antivirus en antispyware op de verschillende computers.

Bestanden zoals foto's, video's en muziek, kunnen via de Home Server eenvoudig in het thuisnetwerk gedeeld worden. Net als bij Windows Media Center kan de Xbox 360 als 'extender' worden gebruikt om de mediabestanden op een televisie weer te geven.

Windows Home Server zal zowel los in de winkel verkrijgbaar zijn als geïnstalleerd op aparte hardware. Inmiddels hebben Fujitsu-Siemens, Gateway, HP, Iomega, Lacie en Medion aangekondigd Home Server te zullen aanbieden.

Meerdere softwareleveranciers zullen bovendien add-ons voor de Home Server ontwikkelen, uiteenlopend van antimalware-oplossingen tot add-ins waarmee de Home Server gebruikt kan worden om een familiesite te hosten of vanaf de server mp3-bestanden naar een mobiele telefoon te streamen.

Windows Home Server verschijnt voorlopig in vier talen, Engels, Frans, Duits en Spaans.