Met WinBatch 97 en WebBatch geeft Wilson WindowWare Inc. de Windows-gebruiker de mogelijkheid om steeds terugkerende taken en klusjes in een kleine applicatie te vangen, net als bij de ingebouwde batch-taal van DOS. De makers spreken zelf van een 'macro scripting language'.

WinBatch 97 is een upgrade van WinBatch 95, een rijke ontwikkeltaal om allerhande Windows-programma's te maken. De basistaal van WinBatch 97 bevat meer dan driehonderd algemene commando's en functies. De 'WinBatch interpreter' voert de programma's uit die je hebt gecreëerd. Dat gaat heel simpel: schrijf een script in de tekstverwerker van je keuze, sla het op met een WBT-extensie en je kunt het programma draaien.

De WinBatch-taal kent eenvoudige commando's zoals FileRename en DirRemove, maar er zijn bijvoorbeeld ook commando's voor het laden en aanroepen van routines in DLL's (de gedeelde commandobibliotheken van Windows).

Er worden routines geleverd voor het afspelen van WAV- en MIDI-bestanden en er zijn verschillende mogelijkheden om vanuit je script andere applicaties te gebruiken. Een apart hulpprogramma, de WIL Dialoog Editor, helpt je dialoogvensters te maken voor je script, die kunnen vragen om invoer of resultaten kunnen weergeven.

Hoewel WebBatch 97 wordt geleverd inclusief WinBatch 97, is het toch uitsluitend bedoeld om 'server side scripts' te schrijven voor Webservers die draaien onder Windows NT. Met dit programma kan men op relatief gemakkelijke wijze dynamische webpagina's maken.

Beide programma zijn te downloaden op de website van Wilson WindowWare. Van WinBatch zijn er versies voor Windows 95, Windows NT, Windows 3.1, PowerPC NT en DEC Alpha NT.