Microsoft heeft de verwachtingen van de beursanalisten overtroffen en in het vierde kwartaal van het fiscale jaar een winst van 35 dollarcent per aandeel geboekt. Analisten hadden gerekend op 31 cent. De omzet van het Redmonse bedrijf steeg naar 10,8 miljard dollar, een 11 procent groei ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Positief is de ontwikkeling bij de Entertainment- en Hardware-divisie, waartoe mobiele apparaten en de Xbox vallen. Hier wist men het verlies verder te beperken. Volgens de cijfers zijn er inmiddels wereldwijd meer dan zes miljoen Xbox 360's verkocht en hebben meer dan vier miljoen van hen een Xbox Live abonnement.

Zakelijk gaat vooral de ontwikkeling van SQL Server erg goed. Inkomsten vanuit SQL Server stegen 30 procent vooral doordat 'klanten SQL Server 2005 in toenemende mate inzetten voor hun business critical applicaties' aldus Chris Liddell, hoofd financiën bij Microsoft.

Minder gunstig is de ontwikkeling bij de online onderdelen los van Xbox Live. Het onderdeel van Microsoft dat diensten als MSN en Windows Live ontwikkelt en exploiteert, viel na een voorzichtige winst in het vorige kwartaal, weer terug in de rode cijfers. Microsoft legde in totaal 136 miljoen dollar toe op zijn dienstverlening via internet.

Als reden voor het verlies worden de grote investeringen genoemd in mensen en apparatuur, nodig om de nieuwe Windows Live-diensten te ontwikkelen en te leveren.