Windows gaf ontwikkelaars al eerder toegang tot de Marketplace, maar nu is komt het moment dichterbij waarop ze daadwerkelijk applicaties kunnen indienen. Ook Nederlandse developers kunnen vanaf 27 juli apps indienen voor de Windows Marketplace. Het is de bedoeling van de softwaregigant om bij het live gaan van de marktplaats "een golf aan nieuwe applicaties" te hebben.

Om developers te stimuleren applicaties voor het platform te ontwikkelen wordt er binnenkort ook een wedstrijd uitgeschreven, blogt Todd Brix, Senior Director for Mobile Platform Services Product Management. Vergelijkbare wedstrijden bleken succesvol te zijn om ontwikkelaars aan te trekken voor de iPhone en het Android platform. Volgens hem wordt er op dit moment al samengewerkt met een breed veld aan ontwikkelaars die zakelijke en op consumenten gerichte applicaties bouwen.

Ook voor 6.0 en hoger

De app store gaat in de herfst open voor consumenten die Windows Mobile 6.5 hebben. Eind 2009 moet Marketplace ook beschikbaar zijn voor Windows Mobile 6.0 en 6.1 en hoger. Volgens Brix kunnen ontwikkelaars daarmee potentieel 30 miljoen telefoons bedienen. Voor zakelijke klanten komt er de Windows Marketplace Business Center. Dat is een categorie in de Marketplace waar alle zakelijke apps worden verzameld.

Microsoft geeft ontwikkelaars 70 procent van de opbrengsten van de apps die zij verkopen in de Windows Marketplace. Dat is vergelijkbaar met het model van Apple en Android. Ook daar wordt 30 procent afgevangen van de opbrengsten van de apps.