Om te participeren als ontwikkelaar moet je jaarlijks 99 dollar betalen aan Redmond. Voor die prijs mag je vijf applicaties per jaar indienen. Wordt dat limiet overschreden dan moet per app nogmaals 99 dollar worden betaald, zo schrijft Microsoft in een persbericht.

Toolkit

Ontwikkelaars kunnen nu al de toolkit voor Windows Marketplace downloaden en beginnen met bouwen aan applicaties. Aanmelden voor de marktplaats gaat ergens in de komende maanden van start. De eerste applicaties kunnen vanaf de zomer van 2009 worden ingediend.

De apps worden vooraf 'rigoreus getest', zegt het de softwaremaker. Tijdens en na het indienen van de apps krijgen developers gedetailleerde feedback. "Hierdoor kunnen developers meer tijd besteden aan innovatie, en minder aan het goedkeuren van hun applicaties", zo schrijft Microsoft. Het lijkt alsof ze hierbij het soms frustrerende goedkeuringsproces van Apple willen vermijden.

Windows Mobile 6.5

De Windows Marketplace werd vorige maand op het Mobile World Congress in Barcelona officieel aangekondigd. De introductie van de marktplaats zal samenvallen met de lancering van Windows Mobile 6.5, het nieuwe mobiele besturingssysteem van Microsoft.

Het 70-30 model van Microsoft Marketplace is vergelijkbaar met dat van Apple en Android. Ook daar wordt 30 procent afgevangen van de opbrengsten van de apps. Net als bij Microsoft vraagt ook Apple jaarlijks 99 dollar aan registratiekosten aan developers, maar bij Apple ben je dan niet gebonden aan maximaal vijf apps. Bij Android Market is aanmelden als developer fors goedkoper. Daar betaal je eenmalig 25 dollar.

Video

Toelichting van de Marketplace Product Manager Inigo Lopez en Eric Nelson van het Developer Experience team: