Met het openstellen van de Marketplace doet Microsoft wat concurrenten al langer deden. Het Android-besturingssysteem en de iPhone hebben al een tijd een vergelijkbare applicatiewinkel met de Android Market en de App Store.

Microsoft maakte dit weekend bekend dat ontwikkelaars met een Live ID zich voor 99 dollar kunnen registreren. Om geld te verdienen met de applicaties moeten de gebruikers hun rekeningnummer en belastingegevens invullen. De Marketplace is bedoeld is voor Windows Mobile 6.5, dat waarschijnlijk in september dit jaar op de markt komt. Microsoft geeft ontwikkelaars 70 procent van de opbrengsten van de apps die zij verkopen in de Windows Marketplace.

Zomer 2009

Voor de jaarprijs van 99 dollar mogen ontwikkelaars vijf applicaties per jaar indienen. Wordt dat limiet overschreden dan moet per app nogmaals 99 dollar worden betaald. De eerste applicaties kunnen vanaf de zomer van 2009 worden ingediend.

De apps worden vooraf "rigoreus getest", zegt het de softwaremaker. Tijdens en na het indienen van de apps krijgen developers gedetailleerde feedback. "Hierdoor kunnen developers meer tijd besteden aan innovatie, en minder aan het goedkeuren van hun applicaties", zo schrijft Microsoft.

Verboden applicaties

Er is een lijst gelekt met met 'verboden applicaties' voor de Marketplace. Zo zijn voip-programma's die gebruikmaken van 3G-netwerken niet toegestaan. De default sms-, bel- en mms-programma's mogen niet vervangen worden. Applicaties groter dan 10 mb zijn niet via een mobiel netwerk te downloaden. Ook aanpassingen aan de browser, zoekmachine en mediaplayer zijn verboden.

Ontwikkelaars wonden zich eerder op over de limiet van 5 applicaties. De limiet geldt namelijk niet voor alleen voor applicaties, maar ook voor upgrades van apps. iPhone-ontwikkelaars betalen 99 dollar per jaar voor een onbeperkt aantal uploads. Android-developers zijn 25 dollar per jaar kwijt.