Ook andere bedrijven schreven eerder dergelijke wedstrijden uit om hun applicatiestroom op gang te krijgen. De beloning voor de ontwikkelaars lag daar wel hoger. In tegenstelling tot Google's Android Developer Challenge bijvoorbeeld heeft de Windows-producent geen prijzengeld voor ontwikkelaars van nuttige, innovatieve of fraaie mobiele applicaties. Naast een ontwikkelaarsuitvoering van de Surface-tafelcomputer, ter waarde van 20.000 dollar, krijgen de winnaars online-promotie en -marketing op twee Microsoft-sites (Windows Mobile Total Access en de wedstrijdsite zelf). In landen waar Surface niet verkrijgbaar is, keert Microsoft de waarde uit. Nederlandse ontwikkelaars kunnen de touch-tafel wel winnen.

Betaald en gratis

De wedstrijd is verdeeld in twee categorieën: betaalde apps en gratis apps. De twee winnaars voor eerstgenoemde worden bepaald door de hoogte van de totale omzet, waarbij een hogere prijs dus 'concurreert' met hoge downloadaantallen. De twee winnaars voor de tweede categorie worden bepaald door het totale aantal downloads.

De inzendingen worden eerst nog ingedeeld op geografische lokatie: VS/Canada, Zuidoost Azië, EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika), en Latijns-Amerika. De top vijf van beide categorieën voor elk geografisch gebied wordt dan samengevoegd, waarna een jury zich erover buigt.

Nuttig en speels

Die roept dan voor elk van beide categorieën twee winnaars uit; één voor meest nuttige app en voor meest speelse app. Eerstgenoemde bestaat voor eenderde uit kwaliteit en ontwerp, een derde uit prestatieniveau en bruikbaarheid, en een derde gebruikerswaardering. De bepaling van 'speelsheid' bestaat uit een kwart kwaliteit en ontwerp, een kwart 'fun-factor', een kwart 'lach-effect', en een kwart gebruikerswaardering.

Inzendingen kunnen met ingang van deze week worden gedaan. De wedstrijd loopt nog tot 31 december dit jaar. De tellingen voor het aantal downloads en de geboekte omzet begint op het moment dat Microsoft zijn Windows Mobile-appstore opent voor het publiek en loopt ook tot 31 december. De appstore moet later dit jaar de deuren openen, maar het is nog onbekend wanneer precies. Microsoft heeft de plannen hiervoor eind vorig jaar al geopenbaard.